Nogomet
0

Ferguson podržao Blatterov plan o ograničenju broja stranaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson izjavio je da bi volio vidjeti više domaćih igrača u engleskim klubovima.

On je podržao plan predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppa Blattera o određivanju maksimalnog broja stranaca, ali vjeruje da će se tome suprotstaviti klubovi poput Arsenala i Liverpoola.

"Smanjenje broja stranaca u najjačim klubovima je u interesu engleskog nogometa. Potpuno se slažem s Blatterom, ali vjerujem da će se tome suprotstaviti klubovi poput Liverpoola i Arsenala", rekao je Ferguson.

"Kritičari Uniteda će reći da to odgovara samo nama jer već imamo mnogo domaćih igrača u ekipi. Ipak, mislim da će i oni neutralni biti na našoj strani", dodao je trener Uniteda.

Predsjednik FIFA-e iznio je prijedlog o ograničenju broja stranaca na pet u početnih 11. Čelnici engleske Premier lige kazali su da to nije moguće učiniti prema važećim propisima Evropske unije. No, Ferguson se nada da bi klubovi međusobnim dogovorom mogli zaobići pravni sistem.

"Ukoliko bi glasali vjerujem da bi mogli doći do rješenja, čak i pored protivljenja Liverpoola i Arsenala, koji imaju snažne veze s Francuskom i Španijom", rekao je 65-godišnji škotski stručnjak.

Trener Arsenala Arsene Wenger već je odgovorio predsjedniku FIFA-e Blatteru da bi ostvarenje njegovog plana "uništilo engleski nogomet".