Ferguson: Minhensku tragediju nikad neću zaboraviti

T
Totalsport
6.2.2013. u 13:43
2
3
Ferguson: Minhensku tragediju nikad neću zaboraviti
2
Ferguson: Minhensku tragediju nikad neću zaboraviti Alex Ferguson (Foto: Arhiv/AFP)
Na današnji dan prije 55 godina dogodila se tragedija koja je zauvijek obilježila Manchester United. U nesreći prilikom slijetanja aviona u Minhen poginula su osmerica nogometaša Crvenih vragova.
Među ukupno 23 smrtno stradale osobe bili su i engleski reprezentativci Duncan Edwards, Roger Byrne i Tommy Taylor. Tadašnji menadžer Matt Busby je pretrpio teške povrede, a nakon oporavka se vratio na klupu i deset godina kasnije poveo United do prvog naslova evropskog prvaka.

Današnji trener slavnog kluba Sir Alex Ferguson je tog 6. februara 1958. imao 16 godina i premda tada još ni na koji način nije bio vezan uz Old Trafford, tvrdi da ga je minhenska tragedija itekako pogodila.

"Bilo je to tužno vrijeme. Mnogi su to vjerojatno zaboravili, ali neko poput mene ko se sjeća toga dana, nikad to neće moći ostaviti iza sebe", rekao je Ferguson prilikom obilježavanja tužnog jubileja.

"To kako se klub uzdigao nakon tragedije je čudesno, a zasluge posebno idu na račun Matta Busbyja i njegovog pomoćnika Jimmyja Murphyja. Tadašnja ekipa je bila fantastična grupa mladića koji su bili predodređeni za velike stvari i tragično je kako im je sve to oduzeto", dodao je škotski stručnjak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: