Više od trenera
41

Ferdinandova emotivna priča iz 2010. godine otkrila kakav je genijalac Ferguson

K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Legendarni engleski defanzivac Rio Ferdinand otkrio je vrlo zanimljivu priču kako je veliki Sir Alex Ferguson motivisao igrače Manchester Uniteda pred jednu utakmicu, čime je samo dodatno objasnio kakva trenerska i ljudska veličina je ovaj Škot.

Ferdinand je ispričao priču o tome kako je Sir Alex Ferguson u jednom trenutku motivisao igrače tako što im je doveo 33 čileanska rudara koja su dva mjeseca preživjela u zatočenom rudniku. Bio je to način jednog od najboljih menadžera svih vremena da motiviše svoju ekipu.

"Sjećaš li se čileanskih rudara, u jednom trenutku su razmišljali da će početi jesti jedni druge kako bi preživjeli, a trebao im je pravi timski duh kako bi se izvukli iz rupe. Prije jednog treninga i uoči jedne važne utakmice sjedili smo na biciklima i odjednom dolazi grupa nepoznatih likova. Bili su to rudari iz Čilea", započeo je svoju priču ovaj legendarni defanzivac Manchester Uniteda.

Ferdinand je nakon toga objasnio u čemu leži Fergusonova genijalnost i zašto je taj potez bio sjajan i s ljudske i sa sportske strane.

"Sljedeći dan smo igrali utakmicu, a kada je Ferguson došao u svlačionicu, nije želio previše govoriti. Kratko nam je objasnio da je svoj govor održao 'jučer', odnosno pred rudarima, a dodao je samo jedno. 'Ako sada ne možete poginuti na terenu, pucati po šavovima 90 minuta, a nakon onog što ste vidjeli jučer, onda ne zaslužujete biti ovdje'. Šta se desilo na kraju? Razvalili smo ih!", ispričao je Ferdinand.

Podsjećamo, 2010. godine u San Joseu se urušio rudnik i zatočio 33 rudara na dubini od 700 metara, a nakon punih 68 dana akcije svi su izvučeni na sigurnu površinu i taj događaj pratio je gotovo čitav svijet. Meč koji su rudari pratili na Old Traffordu i za koji su dobili poziv bio je protiv Arsenala.