Nogomet
0

Fenerbahče će se žaliti na suspenziju iz Lige prvaka

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
"Uložit ćemo žalbu pri Žalbenoj komisiji Turskoga nogometnog saveza (TFF) i tražiti poništenje prvostepene odluke o isključenju iz Lige prvaka", saopćili su iz aktuelnog turskog nogometnog prvaka Fenerbahčea.

Turski nogometni savez rješenjem od srijede odbio je prijaviti istanbulski klub za takmičenje u UEFA-inoj Ligi prvaka zamijenivši ga doprvakom Trabzonsporom. Razlog takvoj odluci istraga je o namještanju rezultata utakmica turskog nogometnog prvenstva, koja još uvijek traje i u kojoj se sumnjiči, među mnogim drugim nogometnim djelatnicima u Turskoj, i rukovodstvo aktuelnog prvaka.

Premda još niko nije čak niti nepravomoćno osuđen, te zasad ni protiv koga nije podignuta optužnica, TFF je pod pritiskom Evropske nogometne federacije suspendovao Fenerbahče zabranivši mu izboreni nastup u Ligi prvaka.

Iz Fenerbahčea su objavili da će isključenjem iz Lige prvaka izgubiti 25 miliona eura planiranih u budžetu, dok su s Istanbulske berze potvrdili da je vrijednost klupskih dionica pala za devet posto.

Istodobno, Trabzonsporovi dioničari su prosperirali: vrijednost dionice njihovog kluba porasla je za okruglih deset posto.