Želi u Kinu
0

Felix Magath je 2014. godine odbio Zmajeve zbog neozbiljnosti, sada se zahvalio i Kosovu

K. H.
Felix Magath (Foto: EPA-EFE)
Felix Magath (Foto: EPA-EFE)
Njemački trener Felix Magath krajem prošle godine odbio je mogućnost da preuzme nogometnu reprezentaciju Kosova, a kao razlog je naveo da bi se u budućnosti volio vratiti u Kinu.
Švicarski nogometni stručnjak Bernard Challandes krajem prošle godine dobio je otkaz na klupi reprezetnacije Kosova, a lista kandidata za njegovog nasljednika je bila veoma zanimljiva i među njima se spominjao i veliki Magath.
Među kandidatima za njegovog nasljednika su još bili Walter Zenga, Gianni De Biasi i Primož Gliha, ali najviše pažnje na Kosovu izazvala je informacija medija da je kosovski savez kontaktirao Roberta Carlosa. Da je s Magathom bilo pregovara, potvrdio je i sam trener u intervjuu za Kicker.

"Razgovarao sam s predstavnicima Kosova. Tamo rade jako posvećeni ljudi. Ipak, volio bih se vratiti u Kinu", rekao je Magath i nastavio:

"Čak i kao trener, čovjek treba znati svoje granice, ali znam da još uvijek mogu pomoći ekipama. Imao sam razne ponude, ali želim raditi ovaj posao iz nekih ličnih uvjerenja, a nema sumnje da ću opet prihvatiti posao trenera."

Challandes (70) je postao selektor Kosova 2018 godine, a u 37 utakmica je upisao 16 pobjeda, 8 remija i 13 poraza. No, nakon što je Kosovo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo upisalo samo jednu pobjedu iz sedam mečeva, saradnja je raskinuta.

Legendarni Magath je 2014. godine bio kandidat za selektora Zmajeva, a tada je tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji rekao da su čelnici Nogometnog saveza BiH (NS BiH) bili nezainteresovani da nešto konkretno promjene te da su željeli "nastaviti tamo gdje se stalo".

Istakao je da su čelnici NS BiH na mjestu selektora reprezentacije htjeli nekoga ko bi u kratkom vremenu "od smeća koje je napravljeno, sve ispravio". Tada je za novog selektora izabran Mehmed Baždarević.