Trener Rođenih
282

Feđa Dudić: Poslije Ibre Rahimića ni Mourinhu ne bi bilo lako doći u Velež

R. D.
Feđa Dudić (Foto: R. D./Klix.ba)
Feđa Dudić (Foto: R. D./Klix.ba)
Između Mostara i Sarajeva ima neka tajna veza, a jedan od dokaza te teze je novi trener kultnog mostarskog kluba, Sarajlija Feđa Dudić. U intervju za Klix.ba trener Veleža govorio je o prijemu u Mostaru, ekipi koju je zatekao, vlastitim i klupskim ambicijama, nogometu kojeg preferira...

Dudić je po svim parametrima mlad trener (36 godina), ostavlja dojam velikog radnika i srčanog borca. Zatekli smo ga na stadionu u Vrapčićima dok je čekao početak utakmice pionira Veleža. Deset mjeseci je bio bez posla, a kaže da se jako obradovao pozivu iz Mostara, pozivu koji se ne odbija.

"Velež je veliki klub i velika satisfakcija za mene da sam postao njegov trener. Igrao sam za brojne naše velike klubove, a nisam imao sreće da kao igrač dođem u Velež. Kao relativno mladom treneru pružila mi se prilika i sigurno je da ću probati ovo povjerenje da iskoristim", kazao nam je na početku našeg razgovora.

Nije došao u najboljem momentu, Veležova euforija poslije povratka u Premijer ligu narušena je s tri uvodna poraza. Pomak se već osjeti, novi trener uzeo je bod u Tuzli te kući pobijedio Široki Brijeg.

Svaki igrač mora igrati u oba pravca

"Trener sam koji sudjeluje u treningu, ne stojim sa strane kao menadžer koji prepušta pomoćnicima rad s igračima. Tražim od igrača da na svakom treningu daju maksimum. Kako radiš na treningu tako ti se vrati na utakmici. Malo je igrača koji mogu cijelu sedmicu lagano trenirati i opuštati se, a onda za vikend odigrati vrhunsku utakmicu. Možda je to mogao Robert Prosinečki, ali ja takvog ovdje nažalost nemam", ispričao nam je u jednom dahu neki svoj trenerski modus vivendi.

Dudićev Velež trebao bi mnogo trčati, svi igrači moraju igrati u oba pravca. Kaže da mnogo polaže vremena na izgradnju prijateljskog ili porodičnog odnosa među igračima. Zabranio je svaki vid negativne komunikacije, pogrešno dodavanje ili nešto slično ne smije dovesti do teških riječi.

"Kad takvi izađemo na teren onda se to mora pretočiti u nešto dobro. Naravno nije to dovoljno za pobjedu, dosta polažem na analize utakmica, skauting protivnika. Dok nisam imao posao, ovih deset mjeseci, pregledao sam bar 50 utakmica uživo, bar dvije vikendom. Poznajem dobro ligu, sve igrače, dajem cijelog sebe na svakom treningu i to pokušajem da usadim i u svoje igrače. Kako radiš tako ti se vrati, moja je filozofija", kazao je.

"Poziv iz Mostara se ne odbija" (Foto: R. D./Klix.ba)

Dojam je da Dudić nije bio zadovoljan zatečenim igračkim kadrom, ranijim percepcijama da je tim koji je izborio povratak u Premijer ligu dovoljno dobar za nogomet u najvišem našem rangu.

"Nisam ja bio u potpunosti nezadovoljan, kadar je solidan. Međutim, mi nemamo širinu rostera. Ova 'liga 12' je zaista podigla kvalitetu i svaki vikend imate teškog protivnika, ni protiv koga više ne možeš lako upisati bodove. Za taj nivo nogometa i 33 kola sigurno je trebalo poduplati neke pozicije. Mi smo sada u situacije da Dario ima dva žuta kartona i ako u narednom kolu dobije još jedan mi na desnog beka moramo staviti nekoga kome to nije prirodna pozicija", pojasnio je Dudić.

Dodaje kako je osjetna razlika između 12 ili 13 standardnih igrača i ostataka kadra, da se to osjeti na treninzima, a posebno na test utakmici protiv Igmana iz Konjica (2:2), u kojoj njegov tim nije izdominirao ekipu iz nižeg ranga. Ipak, tu su tri nova igrača (Kosta Manev, Yani Urdinov i Vasko Kalezić), a u subotu je veliki derbi na Koševu.

Na Koševu možemo bar do boda

"Drago mi je vidjeti prijateljski odnos između navijača dva kluba, da se jedva čeka ta utakmica i mislim da se ovaj primjer saradnje trebali slijediti i drugi. Dosta nam je tih gostovanja "na nož", očekujem jednu lijepu predstavu na tribinama i dosta navijača. Na Koševu je Sarajevo uvijek favorit, ali mi tamo ne idemo s bijelom zastavom. Sarajevo je izašlo iz serije teških utakmica i već se vidim mali umor, tako da je ovo najbolje vrijeme za gostovanje na Koševu. Imaju i dosta povrijeđenih igrača i mislim da imamo realne šanse da bar ostanemo neporaženi", smatra trener Mostaraca.

Dudić na klupi Veleža ima nezahvalan zadatak naslijediti miljenika domaćih navijača Ibru Rahimića, koji je u tri godine ostavio veliki trag. Potpunu podršku ima uprave i igrača, ali...

"Preferiram napadački nogomet, ali će se moj Velež prilagođavati protivnicima" (Foto: R. D./Klix.ba)

"Ibro Rahimić je u tri godine učinio mnogo i ja bih ga već svrstao u red trenerskih legendi ovog kluba. Ipak, malo su me zasmetali neki negativni komentari poslije mog dolaska. Neki su osudili mene koji nisam ni došao, a da ni ne znaju kakav sam trener. To je praksa kod nas, mi smo takav narod, imao sam ogroman broj poruka podrške, ali bilo je i kritika od dijela navijača. Razumijem da nekima nije dobro legao odlazak Ibre Rahimića. To nema veze s Feđom Dudićem, da je došao i Mourinho sigurno je da bi isto reagovali", kazao nam je.

Drago mu je bilo čuti aplauz poslije pobjede nad Širokim, posebno impuls s tribina u zadnjih petnaestak minuta kad je ekipa krenula padati.

"Svi navijamo za Velež, ne za nekog pojedinca. Danas sam ja trener, prije mene je bio Ibro, sutra će biti neko treći, ali klub ostaje isti. Bitno je navijačima da je njegov Velež tu gdje jeste i da ide prema vrhu. Kad se vidi šta je uprava uradila zadnjih godina, Velež sigurno ima predispozicije da bude sami vrh našeg nogometa i izađe na evropsku scenu. Ovakav Velež treba bh. nogometu", izjavio je.

Obećavam maksimalan pristup

Dudić je potpisao ugovor na dvije godine, a kaže da niko od njega ne bi bio sretniji da ostavi dobar dojam u Mostaru, da se saradnja produži i dalje te da u njegovom mandatu klub izađe u Evropu.

Novi trener Veleža preferira napadački fudbal, kaže da bi prije birao pozicijski fudbal Pepa Guardiole, nego odbranbenu igru Chola Simeonea, ali realnost Rođenih tražit će prilagodbe.

"U obje ove utakmice smo probali izaći visoko, igrati presing, ali za to ekipa treba biti dovoljno spremna. Nismo trenutno spremni da oba poluvremena možemo igrati tako riskantno, jer to zahtjeva stopere dignute na centar. Nemamo mi igrače kao Sarajevo da možemo igrati onako kako mi želimo, morat ćemo iz utakmice u utakmicu, u zavisnosti od protivnika, mijenjati stil igre. Mogu samo obećati maksimalan pristup, da nećete vidjeti igrače kojima je cilj da samo odrade utakmicu. Nekad će to biti dovoljno za pobjedu, nekad neće", kazao nam je na kraju novi trener Veleža Feđa Dudić.