Šokantna priča
9

Faustino Asprilla otkrio kako je 1997. godine spriječio ubistvo Josea Chilaverta

E. B.
Južnoamerički nogomet je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća bio u centru svjetske javnosti, ne toliko zbog rezultata koliko zbog incidenata van zelenog terena.

Kolubijski defanzivac Andres Escobar je zbog autogola kojeg je postigao na Svjetskom prvenstvu 1994. godine mučki ubijen, a samo tri godine kasnije slična sudbina je mogla zadesiti i legendarnog paragvajskog golmana Josea Luisa Chilaverta.

Šokantnu priču je nakon 22 godine ispričao legendarni kolumbijski napadač Faustino Asprilla.

Asprilla je u intervjuu za TelePacifico povodom svog 50. rođendana ispričao mnogo zanimljivih anegdota, ali je najupečatljivija priča ona o 2. aprilu 1997. godine kada je spriječio ubistvo Paragvajca.

Paragvaj je u Asuncionu dočekao Kolumbiju i slavio je rezultatom 2:1, no rezultat je pao u drugi plan zbog sukoba Asprille i Chilaverta.

Obojica su u 79. minuti dobili crvene kartone, a kada je Chilavert izlazio iz igre prišao je do klupe Kolumbije i šakom je u lice udario Asprillu nakon čega je nastala opća tučnjava na terenu, te su morali intervenisati i specijalci.

Susret je imao i "treće poluvrijeme".

"Nakon utakmice zvoni mi telefon. Javljam se, zove me Julio Fierro, jedan od najvećih narkodilera u Kolumbiji. Rekao mi je da hitno dođem do njegovog hotela", priča Asprilla.

U hotel je otišao sa saigračem Victorom Aristizabalom. Fierro je bio veoma jasan u svojim namjerama.

"Treba mi samo tvoje odobrenje. Dvojica mojih ljudi će ostati ovdje u Asuncionu i ubit će onog debelog Chilaverta", rekao je Fierro.

Iako se takvim ljudima devedeseith godina bilo veoma opasno zamjeriti, Asprilla mu je odgovorio:

"Molim? Vi ste ludi! To bi bio kraj kolumbijskog nogometa! To se ne smije desiti! U nogometu šta se desi na terenu, ostaje na terenu", rekao je Asprilla i na taj način spasio život Chilavertu.