Nogomet
31

Fanatični navijač kupio TV-prava za prijenos utakmice Irska - Švedska

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Fanatični navijač irske nogometne reprezentacije David Feeney sam je otkupio televizijska prava kako bi mogao gledati utakmicu svoje nacionalne ekipe u Australiji.

Feeney je Irac rođen u Dublinu, a danas živi u Australiji. Kad je shvatio da 6. septembra u svojoj novoj domovini ni na jednom programu neće moći gledati prijenos dvoboja između Irske i Švedske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, odlučio je uzeti stvari u svoje ruke. Kontaktirao je njemačku kompaniju Kentaro koja je imala prava na prijenos utakmice i poslao ponudu.

"Rekli su mi da je moja ponuda preniska, ali i da nisam daleko od njihovih potraživanja. Nakon toga sam povećao ponudu i rekli su mi da je u redu", ispričao je Feeney.

Snalažljivi Irac je potom dogovorio saradnju s jednom australskom televizijskom stanicom specijaliziranom za konjske utrke koja je pristala prenositi utakmicu. I ne samo to. Feeney je u paketu dobio i pravo na prijenos dvoboja između Ukrajine i Engleske četiri dana kasnije. Svoju je kuću iskoristio kao jamstvo da će platiti traženi iznos čija je visina ''nekoliko desetaka hiljada dolara''.

Irac je priznao kako mu je u cijelom procesu najveća prepreka bila vlastita supruga.

"Nju je bilo najteže uvjeriti, ali postigli smo dogovor da će zadržati sav novac koji eventualno dobijemo od reklama", zaključio je Feeney.