Nogomet
23

FA pokrenuo istragu: Jose Mourinho nazvao Evu Carneiro "ku*vinom kćerkom"

Piše: D. B.
Prema pisanju Independenta, engleski FA je pokrenuo istragu protiv portugalskog nogometnog stručnjaka i menadžera Chelseaja Josea Mourinha zbog navodnog verbalnog seksističkog zlostavljanja.

Istraga se odnosi na dešavanja na utakmici 1. kola engleske Premierlige u kojoj je Jose Mourinho vikao na klupsku doktoricu Evu Carneiro, a koja je utrčala u teren kako bi pomogla nogometašu Plavaca Edenu Hazardu. Portugalac je pobijesnio zbog toga jer je smatrao da je njen ulazak u teren bio nepotreban. Nakon utakmice su navijači Evi pružili podršku putem društvenih mreža, ona im se zahvalila, ali je isto tako i udaljena od ekipe. Razriješena je dužnosti tokom utakmica i treninga, a zabranjeno joj je boraviti u hotelu u kojem se nalaze igrači.

Međutim, Eva se od incidenta nije vratila na posao te je potražila savjete pravnika. Mourinho ju je vrijeđao i nazvao je "ku*vinom kćerkom", a time prekršio pravila engleskog FA-ja, koji je pokrenuo istragu.

Igrači i treneri mogu biti kažnjeni zbog korištenja uvredljivih riječi i gestikulacija, a ako se pri tome radi o seksističkom ponašanju, minimalna kazna je pet utakmica suspenzije.

Na klipu objavljenom na YouTubeu se jasno čuje kako bijesni Mourinho izgovara uvredljive riječi.

Menadžer Chelseaja se od incidenta više nije oglašavao, a novinare koji su ga pitali na konferencijama za medije o tome, samo je "sasjekao" pogledom.