Nogomet
0

Evropsko nogometno tržište vrijedi 12,6 milijardi eura

FENA
Revizorsko-konsultantska firma Deloitte danas je objavila „Godišnji pregled finansija u nogometu”, koji pokazuje da evropsko nogometno tržište raste, a primjetno je i opće poboljšanje klupskih finansija u evropskoj Ligi petice.
  • Rast prihoda u pet velikih liga i poslovni uspjeh Svjetskog prvenstva u nogometu, održanog u Njemačkoj, omogućili su da ukupni prihod evropskog nogometnog tržišta u 2006. godini dostignu 12,6 milijardi eura, navodi Dan Jones, partner za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu.

Iako će u nogometu i dalje biti potrebno riješiti mnoge probleme, cjelokupna finansijska slika uglavnom je pozitivna. Klubovi engleske Premier lige i dalje prednjače po prihodima, koji danas iznose dvije milijarde eura, kao i po profitabilnosti, koja dostiže 200 milijuna eura.

Štoviše, sljedeće će godine novi ugovori s TV stanicama povećati prihod klubova u Premier ligi na više od 2,5 milijarde eura. Istodobno, problemi koje ima italijanski nogomet znače da će razlika u prihodima između Premier lige i Serie A u sezoni 2007./2008. vjerojatno iznositi milijardu eura.”

Jones dodaje kako raspodjela novca i dalje ostaje važan problem.

  • Iako njega nije lako riješiti, postizanje odgovarajuće ravnoteže ključno je ako želimo da nogomet ostane podjednako privlačan navijačima, medijima, sponzorima i investitorima, ističe Jones.

Što se tiče ljetnog razdoblja transfera igrača i sljedeće sezone, predviđanja Paula Rawnsleyja, direktora za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu, glase: „Kontrola troškova bit će ključna za vođenje uspješnog i profitabilnog nogometnog kluba. Najvažniji pokazatelj za klubove tu je omjer prihoda i rashoda, koji se u Ligi petice ustalio na povoljnijoj razini nego prije dvije ili tri sezone, te sad iznosi između 60 i 65 posto, s iznimkom klubova u njemačkoj Bundesligi, gdje je na nižoj razini, ispod 50 posto.

I dalje se savjetuje klubovima diljem Evrope da se drže kvalitetno procijenjene i utvrđene finansijske strukture, koja mora biti zasnovana na ukupnom učinku.

Jedino je tako moguće sačuvati pozitivno poslovanje čak i kad pokazani rezultati nisu osobito dobri, ali i motivirati i nagraditi igrače ili menadžment za sportske uspjehe.

Među ostalim bitnim zaključcima „Godišnjeg pregleda finansija u nogometu za 2007.” su sljedeći: • Prihod klubova u Ligi petice iznosio je 53 posto (6,7 milijardi eura) od cjelokupnog prihoda evropskog nogometnog tržišta u 2006. godini, koji je dostigao 12,6 milijardi eura.

Klubovi engleske Premier lige zabilježili su u sezoni 2005./2006. veći prihod (2 milijarde eura) i profitabilnost (200 miliona eura) od bilo koje druge nogometne lige na svijetu. Njihova prednost pred ligom koja je sljedeća na ljestvici profitabilnosti, italijanskim klubovima Serie A, čiji je ukupni prihod iznosio 1,4 milijarde eura, povećavat će se i ove sezone. Po ukupnim prihodima u Ligi petice slijede Njemačka (1,2 milijarde eura), Španija (1,2 milijarde eura) te Francuska (0,9 milijardi eura).

Klubovi u francuskoj Ligi 1 zabilježili su najveći porast prihoda od čak 200 miliona eura (odnosno 31%), dostigavši tako ukupan prihod od 0,9 milijardi eura, i to ponajviše zahvaljujući novim ugovorima s TV stanicama.

Tokom sezone 1995./1996., italijanski klubovi Serie A i engleske Premier lige imali su prilično izjednačene ukupne prihode (oko 450-500 miliona eura), kao i prosječnu posjećenost (oko 30.000 gledatelja po utakmici).

Procjenjuje se da je u sezoni 2006./2007. prihod Serie A pao na manje od 1,2 milijarde eura, dakle daleko ispod prihoda Premier lige (2 milijarde eura) i manje od 1,3 milijarde eura koliko se procjenjuje da su uprihodili klubovi vodećih liga u Njemačkoj i Španiji.

Prosječna posjećenost utakmica Serie A pala je na manje od 20.000 gledatelja te sad pripada samom dnu Lige petice.

Što se tiče situacije izvan Lige petice, najveći prihod od svih vodećih nacionalnih liga bilježi nizozemska Eredivisie, koja je u sezoni 2005./2006. zaradila 355 miliona eura. Ipak, taj je iznos niži od prihoda u engleskoj drugoj ligi, čiji su klubovi u sezoni 2005./2006. uprihodili 460 miliona eura.

Na temelju sponzorstava i ugovora za pravo prijenosa utakmica, UEFA-ina Liga prvaka stekla je prihod od 0,6 milijardi eura, od kojih je 437 miliona (72 %) raspodijeljeno na 32 kluba koja su sudjelovala od faze igranja po grupama nadalje.

Alan Switzer, direktor za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu, naglašava važnost ulaganja u stadione.

Od 1992./1993. naovamo, klubovi engleske Premier lige uložili su 2,5 milijarde eura, odnosno 15 posto svog prihoda, u stadione – svojevrsni „izlog” nogometnog sporta.