Nedosanjani san
54

Evropski prvaci koji to nisu postali: Ovo su sličice igrača Jugoslavije iz Paninijevog albuma za Euro 1992.

E. B.
Bez ikakve sumnje najtragičnija priča kada su nogometne reprezentacije u pitanju veže se za 1992. godinu i Evropsko prvenstvo, a u glavnoj ulozi je bila selekcija Jugoslavije.
Jugoslavija, država koja se već uveliko raspadala, se u posljednjem kolu kvalifikacija 13. novembra 1991. pobjedom u Austriji rezultatom 2:0 kvalifikovala na Euro koji se 1992. godine održavao u Švedskoj.

Po isteku 1991. godine Jugoslavija de facto nije ni postojala, Slovenija i Hrvatska su se otcijepile, a skoro svi nogometaši iz tih zemalja su odbili igrati za Jugoslaviju.

Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Robert Jarni i Srećko Katanec su trebali biti udarne snage Jugoslavije, no hrvatski i slovenski političari su im zabranili da nose plavi dres.

Jedini koji su iz tih zemalja nastavili igrati za Jugoslaviju su bili Džoni Novak i Darko Milanič, no nisu dočekali zaigrati na Euru u Švedskoj.

I pored rata u Sloveniji i Hrvatskoj, nogometaši na čelu sa selektorom Ivicom Osimom su vjerovali da će nastupiti na Euru, te su već odradili pripreme, no bez Švabe su otputovali u Švedsku jer je on pred sami put podnio ostavku, a njega je zamijenio Milan Miljanić. Od nacionalnog dresa su prije puta u Švedsku odustali i Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Mario Stanić, Predrag Spasić i Darko Pančev.

Panini je u albumu za Euro odštampao 25 sličica delegacije reprezentacije Jugoslavije među kojima su i igrači koji nisu otputovali u Švedsku, no samo deset dana pred početak Eura, 1. juna, igrači su saznali loše vijesti.

Vijeće sigurnosti UN-a je sankcionisalo Jugoslaviju rezolucijom 757 zbog izbijanja rata, a FIFA je odmah suspendovala Jugoslaviju iz svih nogometnih takmičenja, uključujući i Euro.

Jugoslovenska delegacija se iz Švedske vratila avionom u Beograd, a umjesto njih u Švedsku su pozvani Danci koji su završili iza Jugoslavije u kvalifikacijama.

Danci su se skupili bukvalno s odmora i na kraju osvojili titulu. To je, naravno, bila dodatna "sol na ranu" jugoslovenskim igračima koji su tada još više žalili za propuštenom prilikom da igraju na Euru, a mnogi od njih vjeruju i da bi ga osvojili.

Za Jugoslaviju su na Euru trebali nastupiti Fahrudin Omerović, Zvonko Milojević, Predrag Spasić, Darko Milanič, Vujadin Stanojković, Ilija Najdoski, Budimir Vujačić, Faruk Hadžibegić, Vladimir Jugović, Branko Brnović, Slaviša Jokanović, Dejan Savićević, Mehmed Baždarević, Džoni Novak, Siniša Mihajlović, Dragan Stojković, Vladan Lukić, Mario Stanić, Darko Pančev i Predrag Mijatović. No, iako su dobili svoje sličice u Paninijevom albumu, svoj san nikada nisu dosanjali.

Sličice nekih od nogometaša Jugoslavije za Euro 1992. godine možete pogledati ovdje.