Nogomet
3

Evropska liga: Sporting preokretom protiv Bešiktaša do šesnaestine finala, Burićev Lech eliminisan

Piše: D. B.
St. Etienne - Lazio (Foto: EPA)
Večeras su odigrane posljednje utakmice grupne faze Evropske lige u grupama G, H i I, a plasman u šesnaestinu finala su iz ovih grupa ostvarili Lazio, St. Etienne, Lokomotiva Moskva, Sporting, Basel i Fiorentina.

Grupa G

Dnipro - Rosenborg 3:0

Dnipro i Rosenborg su igrali utakmicu bez rezultatskog značaja, jer se i ranije znalo da će oba kluba završiti takmičenje u Evropskoj ligi. U 12. minuti je dosuđen penal za Rosenborg, koji je promašio Helland. Dnipro je svoju šansu iz 36. minute iskoristio, a na listu strijelaca se upisao Matheus nakon asistencije Game. Ekipa Rosenborga je u prvom poluvremenu imala samo jednu izglednu priliku, koju nije iskoristio Soderlund. Dnipro je nakon prvog poluvremena imao minimalnu prednost.

Domaći su nastavili s dobrom igrom u drugom poluvremenu, a svoj drugi gol na ovoj utakmici Matheus je postigao u 60. minuti.

Na 3:0 je u 79. minuti povisio Skakhov te postavio konačan rezultat utakmice. Dnipro se od Evropske lige oprostio uvjerljivom pobjedom.

St. Etienne - Lazio 1:1

St. Etienne i Lazio se također nisu imali za šta boriti, jer su već osigurali plasman u šesnaestinu finala, talijanski klub s prve, a francuski s druge pozicije. U večerašnjoj utakmici u ekipi Lazija nije bilo bh. reprezentativca Senada Lulića, koji se oporavlja od teže povrede prstiju ruke.

U prvom poluvremenu je St. Etienne zaprijetio četiri puta, tri puta je šutirao Corgnet, a jednom Brison, međutim, nisu pogodili mrežu Lazija. S druge strane, gosti iz Rima su dva puta pokušali ugroziti gol St. Etiennea, ali su Matri i Anderson bili neprecizni. Nakon prvog poluvremena je rezultat glasio 0:0.

Poćetkom drugog poluvremena je neprecizno šutirao Matri, tačnije u 51. minuti, a već u narednoj je namjestio nišanske sprave te nakon asistencije Konka pogodio za vodstvo Lazija. Četiri minute kasnije je Đorđević pogodio stativu gola St. Etiennea.

Potom je uslijedio val napada domaćih, šutirali su Maupay (59.), Corgnet (63.) i da puta Bahebeck (62. i 64.), ali nisu pogodili mrežu Lazija. Ipak, upornost se isplatila u 77. minuti kada je izjednačenje St. Etienneu svojim golom donio Eysseric.

Gol Maupayja iz 85. minute je poništen zbog ofsajda. Isti igrač je u narednom napadu svoje ekipe šutirao pored gola. Lazio je potom uzvratio preko Đorđevića, koji je također bio neprecizan. Utakmica je završena remijem 1:1.

Tabela:

  1. Lazio 14
  2. St. Etienne 9
  3. Dnipro 7
  4. Rosenborg 2

Grupa H

Sporting - Bešiktaš 3:1

Bešiktašu je trebala pobjeda pa je u prvom poluvremenu imao izglednije prilike i to preko Sahana, koji iz tri pokušaja nije uspio zatresti mrežu Sportinga. Prvo poluvrijeme je završeno bez golova.

U drugoj minuti se zatresla mreža Sportinga, a strijelac je bio Gomez u 58. minuti nakon asistencije Quaresme. Tri minute kasnije je Quaresma šutirao malo iznad gola Sportinga.

Potom je uslijedio preokret u režiji Sportinga, prvo je u 68. minuti pogodio Slimani, a onda je u 72. minuti Ruiz donio prednost Sportingu nad Bešiktašom rezultatom 2:1. Isti je igrač pogodio za 3:1 u 78. minuti utakmice i postavio konačan rezultat. Sportingu je pobjeda donijela plasman u šesnaestinu finala Evropske lige, a Bešiktaš je završio takmičenje.

Skenderbeu - Lokomotiv Moskva 0:3

Lokomotiv je pored Skenderbeua tražio pobjedu i nadao se da Bešiktaš neće pobijediti. Gol razlika bi o putniku u šesnaestinu finala odlučivala u slučaju da Lokomotiv i Skenderbeu remiziraju, a Bešiktaš izgubi.

Lokomotiv je poveo u 18. minuti nakon što je asistenciju Kasaeva u gol pretvorio Tarasov. U prvom poluvremenu su viđene još dvije šanse moskovskog tima koje u gol nisu pretvorili Kasaev i Niasse.

Mogao je Skenderbeu do izjednačenja u 57. minuti da je kojim slučajem precizniji bio Berisha.

Lokomotiva je u finišu postigla dva gola, a strijelci su bili Niasse u 89. i Samedov u 92. minuti. Ovom pobjedom su Moskovljani osvojili prvo mjesto u grupi i prošli u nokaut fazu.

Tabela:

  1. Lokomotiva Moskva 11
  2. Sporting 10
  3. Bešiktaš 9
  4. Skenderbeu 3

Grupa I

Fiorentina - Belenenses 1:0

Fiorentini je u susretu s Belenensesom za plasman u nokaut fazu odgovarao i remi, dok je Belenensesu kombinacija pobjede protiv Fiorentine i poraz ili remi Lecha u susretu s Baselom osiguravala plasman dalje.

Iz prvog poluvremena večerašnje utakmice mogu se izdvojiti dvije prilike koje je imala Fiorentina, tačnije Rossi u 25. i Babacar u 27. minuti. Šanse nisu iskorištene, pa je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 0:0.

Veliku priliku za Belenenses na početku drugog poluvremena propustio je Sousa. Potom je Fiorentina zaigrala nešto bolje, Alonso je zaprijetio u 55. minuti, a onda je u 67. minuti Babacar doveo talijanski klub u vodstvo.

Ispostavilo se da je to bio jedini gol na ovoj utakmici, koji je Fiorentini donio prolazak u šesnaestinu finala Evropske lige. Belenenses je ostao bez evropskog proljeća.

Lech - Basel 0:1

Lech je u šesnaestinu finala mogao samo ako pobijedi Basel, a da Belenenses ne uspije savladati Fiorentinu. Na golu Lecha je od prve minute bio bh. reprezentativni golman Jasmin Burić.

Lech je u prvom poluvremenu imao nešto veći posjed lopte i nešto više šansi, ali je odbrana Basela bila na visini zadatka. U prvom dijelu igre golova nije bilo.

Nefikasnost Lecha iz prvog poluvremena je na otvaranju drugog kaznila ekipa Basela, tačnije, bio je to Boetius, koji je pogodio u 50. minuti nakon asistencije Xhake.

Mogli su gosti do novog gola u 57. minuti, ali je udarac Elnenyja odlično odbranio naš Burić. Lech je bio blizu izjednačenja u 63. minuti, no, Jevrić je pogodio prečku. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Hamalainen, čiji je udarac odlično odbranio golman Basela Salvi.

Novi opasan napad Basela je u 83. minuti nepreciznim udarcem završio Ajeti.

Utakmica je na kraju završena minimalnom pobjedom Basela, koji u nokaut fazu ide s prvog mjesta, dok je Burićev Lech ispao iz Evropske lige.

Tabela:

  1. Basel 13
  2. Fiorentina 10
  3. Lech 5
  4. Belenenses 5