Nogomet
2

Evropska liga: Pet klubova ima priliku pobjedom proći grupnu fazu

Piše: O. T.
Napoli pobjedom prolazi grupnu fazu (Foto: EPA)
Napoli pobjedom prolazi grupnu fazu (Foto: EPA)
Danas su na rasporedu utakmice 4. kola Evropske lige. Pet klubova u slučaju pobjede ima zagarantovan prolaz dalje, nekima poraz zatvara sva vrata. Dakle, počinje rasplet...

Grupa A

U ovoj grupi samo Molde ima priliku da prođe dalje, ali im u tome treba pomoći Fenerbahče. Naime, ukoliko Molde slavi, za prolaz dalje potrebno je da Ajax ne pobijedi kod kuće protiv Fenerbahčea.

Ajax - Fenerbahče (19:00 sati) Celtic - Molde (19 sati)

  1. Molde 7
  2. Fenerbahče 4
  3. Ajax 2
  4. Celtic 2

Grupa B

Sion je jedan od pet klubova kojima su potrebna tri boda za prolazak dalje. Prije početka takmičenja u grupama Švicarci su bili autsajderi grupe, a trenutno su u najboljem položaju i još uvijek su bez poraza. Remizirali su samo u gostima protiv Liverpoola. Tim Jurgena Kloppa će u hladnoj Rusiji tražiti prvu pobjedu u grupnoj fazi Evropske lige.

Sion - Bordeaux (19 sati) Rubin - Liverpool (19 sati)

  1. Sion 7
  2. Liverpool 3
  3. Bordeaux 2
  4. Rubin 2

Grupa C

Milioneri iz Dortmunda također mogu dalje, ali ne odlučuju sami o tome. Pored njihove pobjede protiv autsajdera Gabale za koju nastupa naš Ermin Zec, potrebno je da i Krasnodar sruši ekipu PAOK-a koju s klupe predvodi hrvatski stručnjak Igor Tudor.

U grčki tim je proteklog ljeta stigao Gojko Cimirot iz FK Sarajevo. Međutim, Cimirot je imao povredu nedugo nakon dolaska u PAOK i od tada je bez nastupa.

Dortmund - Gabala (19 sati) Krasnodar - PAOK (19 sati)

  1. Borussia Dortmund 7
  1. Krasnodar 4
  2. PAOK 3
  3. Gabala 1

Grupa D

Napolitancima treba pobjeda za plasman dalje u grupi koja je, sudeći prema kalkulacijama, najzanimljivija. Naprimjer, Napoli može proći i u slučaju remija Club Bruggea i Legije i u tom slučaju on može izgubiti od Midtjyllanda. A u slučaju da se takvo nešto desi, onda i Midtjylland ide dalje.

Uglavnom, ukoliko Midtjylland slavi, barem jedan od dva kluba, Club Brugge ili Legia, će ispasti - onaj koji bude poražen.

Napoli - Midtjylland (19 sati) Club Brugge - Legia (19 sati)

  1. Napoli 9
  2. Midtjyalland 6
  3. Legia 1
  4. Club Brugge 1

Grupa E

Rapid Vienna za koji nastupa bh. fudbaler Srđan Grahovac ima šansu osigurati plasman. Pored Napolija i Siona oni su treći klub kojem su za plasman dalje potrebna tri boda, a igraju protiv Viktorije Plzen u čijim je redovima još jedan bh. fudbaler Aidin Mahmutović.

Na drugoj strani, Dinamo Minsk će u slučaju poraza ostatak takmičenja igrati samo za čast, jer će izgubiti sve šanse da prezimi u evropskim takmičenjima.

Viktoria Plzen - Rapid Beč (19 sati) Dinamo Minsk - Villarreal (19 sati)

  1. Rapid Vienna 9
  2. Villarreal 6
  3. Viktoria Plzen 3
  4. Dinamo Minsk 0

Grupa F

Bragi su dovoljna tri boda da bi se plasirala dalje, a ostali još uvijek ne mogu ni proći ni ispasti. Dakle, samo mogu "olakšati" ili "otežati" svoju situaciju.

Groningen - Liberec (19 sati) Marseille - Braga (19 sati)

  1. Braga 9
  2. Slovan Liberec 4
  3. Marseille 3
  4. Groningen 1

Grupa G

Prva grupa u kojoj nema posebnih kalkulacija i gdje rasplet još nije počeo u pravom smislu je grupa G. Lazio našeg Senada Lulića ide u goste Rosebnorgu, klubu koji je kod kuće savladao 3:1 i novom pobjedom bio bi veoma blizu plasmana u nokaut fazu.

St-Etienne - Dnipro (21:05 sati) Rosenborg - Lazio (21:05 sati)

  1. Lazio 7
  2. Dnipro 4
  3. St-Etienne 4
  4. Rosenborg 1

Grupa H

Lokomotivu trebaju tri boda i kiks Sportinga kako bi prošao dalje. Skenderbeu porazom gubi sve šanse.

Skenderbeu - Sporting (21:05 sati) Bešiktaš - Lokomotiv Moskva (17 sati)

  1. Lokomotiva Moskva 7
  2. Bešiktaš 5
  3. Sporting 4
  4. Skenderbeu 0

Grupa I

Ovo je jedna od onih grupa gdje je situacija i dalje otvorena. Lech našeg Jasmina Burića nakon pobjede protiv Fiorentine u gostima ima šansu da i kod kuće napravi veliki rezultat.

Lech - Fiorentina (21:05 sati) Belenenses - Basel (21:05 sati)

  1. Basel 6
  2. Lech 4
  3. Belenenses 4
  4. Fiorentina 3

Grupa J

I ovdje je situacija otvorena, a posebno nas zanima utakmica između Qarabaga i Monaca pošto za domaćine brani naš Ibrahim Šehić.

Tottenham - Anderlecht (21:05 sati) Qarabag - Monaco (17 sati)

  1. Monaco 5
  2. Tottenham 4
  3. Anderlecht 4
  4. Qarabag 3

Grupa K

Seada Kolašinac i njegov Schalke trebaju tri boda za nokaut fazu i Schalke tako zatvara krug od pet ekipa (Braga, Sion, Rapid Vienna i Napoli) kojima su tri boda garancija za plasman u nokaut fazu. Ostali timovi ove grupe u ovom kolu ne mogu do kraja riješiti svoj status.

Asteras - APOEL (21:05 sati) Sparta Prag - Schalke (21:05 sati)

  1. Schalke 7
  2. Sparta Prag 5
  3. APOEL 3
  4. Asteras 1

Grupa L

I posljednja grupa. Još jedna od onih koje su totalno neizvjesne. Partizan je sjajno otvorio takmičenje pobjedama nad Alkmaarom kod kuće i Augsburgom u gostima, a onda ih je porazila najbolja ekipa u grupi Athletic Bilbao kojem gostuju u ovom kolu. Na San Mamesu ni mnogo većim klubovima od Partizana, neovisno o kojem se takmičenju radi, ni "iks nije kiks". A Partizanu bi bio "zlata vrijedan".

Athletic - Partizan (21:05 sati) Augsburg - AZ Alkmaar (21:05 sati)

  1. Athletic 6
  2. Partizan 6
  3. AZ Alkmaar 3
  4. Augsburg 3