Nogomet
9

Evropska liga: Oproštaj Rijeke, Everton poražen od Krasnodara

Piše: A. D.
Lille - Wolfsburg (Foto: EPA)
Odigrano je još 12 utakmica posljednjeg kola grupne faze Evropske lige u grupama G, H, I, J, K i L, koje su počele u terminu od 21:05 sati. Rijeka nije uspjela napraviti iznenađenje protiv Seville, te se oprostila od daljnjeg takmičenja, dok je Everton, koji je ranije osigurao prolaz, poražen na svom terenu od Krasnodara.

Grupa G

Rijeka je za plasman u naredni krug trebala pobjedu nad Sevillom na gostujućem terenu. Izabranici Matjaža Keka ipak nisu uspjeli, a na kraju su se morali zadovoljiti minimalnim porazom. Jedini strijelac za domaćina bio je Suarez. Zoran Kvržić u timu Rijeke na terenu je proveo 67 minuta.

U drugom susretu ove grupe Feyenoord je na gostujućem terenu bio bolji od Standarda rezultatom 3:0. Strijelci za holandski tim bili su Toornstra, Boetius i Manu. U timu Standarda zbog crenog kartona nije bilo Dine Arslanagića.

Tabela:

Feyenoord 12 Sevilla 11 Rijeka 7 Standard 4

Grupa H

Kombinovani sastav Evertona poražen je na Goodisonu od Krasnodara rezultatom 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je Laborde u 30. minuti. Muhamed Bešić nije konkurisao za večerašnju utakmicu.

U drugom susretu ove grupe Wolfsburg je rezultatom 3:0 kao gost porazio Lille. Strijelci za Vukove bili su Vieirinha i dva puta Rodriguez. Od ranije je poznato da su plasman u drugi krug iz ove grupe ostvarili Everton i Wolfsburg.

Tabela:

Everton 11 Wolfsburg 10 Krasnodar 6 Lille 4

Grupa I

Rutinski trijumf ostvario je tim Napolija nad Slovanom iz Bratislave rezultatom 3:0. Dva ekspresna pogotka postigli su Mertens i Hamsik, a sudbinu gostiju zapečatio je Zapata.

Trijumf vrijedan plasmana u drugi krug ostvario je tim Young Boysa u Bernu nad Spartom iz Praga. Hoarau je postigao vodeći gol i to sa bijele tačke, da bi u samom finišu utakmice konačnih 2:0 postavio Steffen.

Tabela:

Napoli 13 Young Boys 12 Sparta Prag 10 Slovan 0

Grupa J

Prvi trijumf u grupi J u posljednjem kolu ostvario je portugalski Rio Ave. Portugalci su porazili Aalborg rezultatom 2:0 uz pogotke Del Vallea. Dinamo Kiev dominaciju u ovoj grupi potvrdio je još jednom pobjedom i to na gostujućem terenu nad Steauom u Bukureštu rezultatom 2:0. Strijelci u pobjedi ukrajinskog predstavnika bili su Yarmolenko i Lens.

Tabela:

Dinamo Kiev 15 Aalborg 9 Steua 7 Rio Ave 4

Grupa K

Veliko iznenađenje priredili su fudbaleri Dinamo Minska koji su kao gosti porazili Fiorentinu rezultatom 2:1. Strijelci za trijumf gostiju bili su Kontsevoi i Nikolić, dok je počasni gol za Viole postigao Marko Marin.

Zanimljiv meč koji je odlučivao o prolasku u naredni krug odigrali su PAOK i Guingamp u Solunu, a konačnih 1:2 bilo je dovoljno francuskom predstavniku da prođe u naredni krug takmičenja. Beauvue je goste doveo u vodstvo, izjednačio je Athanasiadis iz penala u 22. Minuti, da bi konačnih 1:2 u finišu utakmice postavio svojim drugim pogotkom Beauvue.

Tabela:

Fiorentina 13 Guinganp 10 PAOK 7 Dinamo Minsk 4

Grupa L

Legia iz Varšave odličan nastup u grupi L začinila je pobjedom nad Trabzonsporom rezultatom 2:0. Ozturk je pogodio sopstvenu mrežu za 1:0, da bi Sa Orlando postavio konačnih 2:0.

Lokeren bez obzira na gostujući trijumf nad Metalistom (1:0) nije uspio proći u naredni krug. Jedini strijelac na utakmici bio je Leye u 16. minuti.

Tabela:

Legia 15 Trabzonspor 10 Lokeren 10 Metalist 0