Mnogo obećava
4

Evropa je poludjela za mladim stoperom Marashom Kumbullom

DP
Marash Kumbulla (Foto: EPA-EFE)
Marash Kumbulla (Foto: EPA-EFE)
Krije li se u timu Verone nasljednik Paola Maldinija pita se nogometna Evropa koja prati igre stopera Verone Marasha Kumbulle.

Nogomet je igra u kojoj vrhunski talenti brzo dođu do izražaja, jer nije potrebno mnogo vremena da na terenu potvrde kvalitet. Dvadesetogodišnji Marash Kumbulla je tokom aktuelne sezone u Seriji A postao standardni igrač prvog tima Verone. Dobrim igrama izazvao je zanimanje vodećih klubova na Apeninskom poluotoku, ali i u čitavoj Evopi.

Specijalizirana nogometna stranica 90min izdvojila je pet razloga zbog kojih je Marash Kumbulla jedan od perspektivnih stopera na Starom kontinentu.

1. Sigurnost

Iako nema dug prvoligaški staž, Kumbulla je stoper koji samouvjereno osvaja loptu ispred napadača i sigurno je čuva bez obzira na nivo njihove agresivnosti. Odličan je u čitanju igre protivničke ekipe i čuvanju prostora prije nego što lopta stigne do šesnaesterca Verone. Kada je lopta u njegovom posjedu, ne oklijeva krenuti naprijed i započeti kontranapad svoje ekipe.

Visok je 185 centimetara i jedan je od ključnih igrača u ovogodišnjem usponu Verone. Njegov tim trenutno zauzima šesto mjesto u Seriji A, a Kumbulla je jedan od najzaslužnijih za pobjedu protiv Juventusa od 2:1 prošlog vikenda.

2. Stabilnost

Sposobnost da napusti svoju poziciju i izađe visoko privukla je pažnju italijanskih ekipa i klubova Premiershipa. Kada odbrana Verone dođe do zida pred naletom protivnika, Kumbulla je čovjek koji pomaže preživjeti oluju.

Svoje odbrambene karakteristike pokazao je u duelima s napadačima prvaka Italije. Igra glavom, požrtvovni startovi i Kumbullini blokovi, sve to je pomoglo Veroni ostvariti veliku pobjedu.

3. Skok igra

Svaki odbrambeni igrač posjeduje obrambene karakteristike koje su svojstvene ovoj poziciji, ali su vrhunski stoperi opasni i po protivnički gol. U savremenom nogometu briga o vlastitom golu nije dovoljna da bi se odbrambeni igrač izdvojio od ostalih. Tačno dodavanje, vrhunska tehnika i skok igra su vrline koje posjeduje Marash Kumbulla.

Pokazao ih je na meču protiv Sampdorije, kada je postigao prvi gol za Veronu. Njegova efikasnost bi bila uvećana da mu zbog ofsajda nije poništen gol protiv Juventusa. Jedno je sigurno - Marash Kumbulla je netko tko donosi uzbuđenje u oba kaznena prostora.

4. Porijeklo

Radi se o momku koji je rođen u Italiji, ali su njegovi roditelji porijeklom iz Albanije. Imao je priliku birati za koju će reprezentaciju nastupiti i odlučio se za zemlju svojih predaka. S vremenom bi se vjerovatno izborio za mjesto u timu Azzurra, ali je Kumbulla izabrao nositi dres Albanije. Debi je imao u kvalifikacijskom meču za Euro 2020 protiv Moldavije.

5. Nema pravu cijenu

Sve spomenute kvalitete mladog nogometaša izazvale su zanimanje brojnih klubova širom Evrope. Ipak, Verona ne razmišlja o njegovoj prodaji iz nekoliko razloga. Teško je odrediti cijenu igraču koji se još uvijek razvija. Ako nastavi s dobrim igrama, vrijednost će rapidno skočiti. Tko bi se odrekao dodatnih miliona? Trenutna pozicija kluba na tabeli signal je upravi da ne pušta olako igrače i poslije dužeg razdoblja pokuša ostvariti značajniji rezultat. Verona se trenutno nalazi na šestoj poziciji Serije A i na putu je osigurati sudjelovanje u Evropskoj ligi. Ponuda RB Leipziga od 15,5 miliona eura je glatko odbijena.

Ogromne kompenzacije postale su uobičajene u svijetu nogometa i kada klubovi dovode stopere. Manchester United je platio Leicesteru 90 miliona eura kako bi doveo Harryja Maguirea, pa trošak od 20 do 25 miliona eura za Kumbullu nije veliki rizik.