Premiership
0

Everton savladao Liverpool u 214. Merseyside derbiju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Evertona pobijedili su na svom Goodison Parku ekipu gradskog rivala Liverpoola s 2-0 u dvoboju 8. kola engleskog prvenstva.

Bio je to 214. Merseyside derbi i prva pobjeda Evertona u Premiershipu protiv Liverpoola još od septembra 2006. godine, kada je Everton slavio s još uvjerljivijih 3-0.

Nakon što je Everton u prvih šest kola ovog prvenstva osvojio samo tri boda iz tri remija, ovo mu je druga uzastopna pobjeda. Liverpool je, pak, produbio krizu rezultata ove sezone, ostao je i dalje na mršavoj jednoj pobjedi i 6 bodova, odnosno na poziciji na tabeli koja na kraju sezone vodi u drugu ligu. Konkretno, trenutno je na pretposljednjem, 19. mjestu. Everton je, pak, pobjegao iz te zone i skočio na 11. poziciju.

Zasluženo je domaća ekipa osvojila sva tri boda. Iako su gosti imali više loptu u nogama, Everton je bio konkretniji i opasniji, pogotovo u prvom poluvremenu.

Domaćini su poveli u 34. minuti. Coleman je napravio odličan prodor po desnoj strani i ubacio za Tima Cahilla, koji je snažnim udarcem zakucao loptu u mrežu gostujućeg vratara Reine. Konačnih 2-0 postavio je Mikel Arteta preciznim udarcem u 50. minuti s ruba kaznenog prostora.

Utakmicu je uživo pratio i John Henry, predsjednik američke kompanije New England Sports Ventures, koja je u petak preuzela vlasništvo nad slavnim klubom s Anfielda, koji je u nedjelju u svom susjedstvu, na Goodison Parku, produbio veliku krizu rezultata. Ostaje za vidjeti hoće li novi vlasnici kluba pokrenuti inicijativu za smjenu trenera Liverpoola Roya Hodgsona ovih dana.

Premiership, 8. kolo:

Everton – Liverpool 2-0 (Cahill 34, Arteta 50) Blackpool – Manchester City (17.00)

Tabela: 1. Chelsea 19, 2. Arsenal 14, 3. Manchester United 14, 4. Manchester City 14 (-1), 5. Tottenham 14...11. Everton 9...19. Liverpool 6...