Nogomet
37

Eurogol Alonsa otvorio novu sezonu Bundeslige: Bayern deklasirao Werder, hat-trick Lewandowskog

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Utakmicom Bayern – Werder Bremen na Allianz Areni otvorena je nova sezona Bundeslige. Uspješan debi na klupi Bavaraca imao je Carlo Ancelotti.

Tim iz Minhena igrao je spektakularno i slavio je pobjedu od 6:0, a eurogolom Xabija Alonsa otvorena je sezona u njemačkoj nogometnoj eliti. Robert Lewandowski je postigao hat-trick, a istakao se i Thomas Muller sa tri asistencije.

Igrao se 9. minut kada je Španac sjajnim šutem sa nekih 20. metara matirao golmana Werdera za 1:0.

Samo četiri minute poslije najveća uzdanica Bayerna Robert Lewandowski postiže drugi gol za svoj tima. Ribery je idealno uposlio poljskog reprezentativca koji je izbjegao ofsajd zamku i postigao pogodak Wiedwaldu za 2:0.

Do kraja prvog poluvremena Bayern je imao još nekoliko prilika, ali se rezultat nije mijanjao. Gosti su vodili računa o odbrani vlastitog gola, a uočljiva je bila mala nervoza s obzirom da su stigli na noge aktuelnom prvaku Njemačke.

Nastavak dvobojao donio je odmah treći pogodak domaćima. Već u prvom napadu Muller sjajno pronalazi Lewandowskog koji iz neposredne blizine postiže treći pogodak za Bavarce. Motivirani su bili Ancelottijevi izabranici i zadavali su mnogo muke odbrani Werdera. Ipak, u nekoliko navrata dobro je intervenisao golman gostiju. No, četvri put je kapituliao u 65. minuti. Lahm i Muller su odigrali dupli pas, a ovaj drugi situaciju je riješio u skladu sa svojim renomeom.

Nakon dvije asistencije sveprisutni Muller je u 70. minuti imao dobru priliku da postigne gol. Međutim, izblokiran je u ključnom momentu. Tri minute poslije Muller ponovo asistira. Ovaj put za Riberyja koji poentira za 5:0. Igrao se 76. minut kada Lewandowski sa jedanaest metara postiže jubilarni 50. gol u dresu Bayerna, treći na ovom meču, a šesti ukupno. Bilo je 6:0. Inicijativa Bavaraca nije jenjavala. Konstantno su napadali, a igrači Werdera su utakmicu provodili u teškom defanzivnom grču. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao.

Bayern je u prvoj utakmici ostavio snažan dojam i čini se da će i ove godine biti glavni kandidati za naslov prvaka.