Nogomet
0

Euro 2004: Francuska brani naslov prvaka starog kontinenta

NINA
Današnjim susretom između Portugala i Grčke u portugalskom gradu Portu počinje 12. evropsko prvenstvo u nogometu, na kojem će od 12. juna do 4. jula sudjelovati 16 nacionalnih reprezentacija podijeljenih u četiri grupe.

Titulu prvaka starog kontinenta brani reprezentacija Francuske, koja je prije četiri godine na prvenstvu organizovanom u Nizozemskoj i Belgiji u finalu pobijedila Italiju rezultatom 2:1.

Prema prognozi britanskih kladioničara Francuska je i u Portugalu glavni favorit za osvajanje šampionskog trofeja.

Prije šest godina reprezentacija "trikolora" se okitila titulom prvaka svijeta, a evropski prvak bila je i 1984.

Konkurencija u Portugalu će biti žestoka budući da samo po dvije prvoplasirane ekipe iz grupe mogu računati na plasman u četvrtfinale.

Premda je od ždrijebanja grupa proteklo više od pola godine, stručnjaci za evropski nogomet su još uvijek podijeljeni u mišljenjima koja je najteža, jer u svakoj najmanje po dvije reprezentacije s podjednakim ambicijama pretendiraju na lidersku ulogu.

U grupi A Španija je u blagoj prednosti, ali sigurno ne može biti spokojna u konkurenciji domaćina Portugala i nepredvidive Rusije. U toj grupi Grčka važi za autsajdera, međutim, znatno je ojačala ekipu i sposobna je pomrsiti račune favoritima, pa može odigrati presudnu ulogu u konačnom plasmanu.

Reprezentativci Francuske i Engleske su već počeli verbalni okršaj oko toga ko je glavni favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi B. Kapiten "trikolora" Zinedine Zidane je izjavio da Engleska nema šta tražiti protiv službenog prvaka Evrope.

Kako na to gledaju igrači Hrvatske i Švicarske pokazat će njihov međusobni susret, jer obje reprezentacije imaju mogućnosti glavnim favoritima pomutiti planove.

U grupi C Italija je favorit na papiru, ali svakako ne može očekivati da će u konkurenciji Bugarske, Danske i Švedske biti superiorna. To je grupa u kojoj svako može pobjediti svakoga, a u takvim prilikama nijanse, pa i sreća, najčešće odlučuju.

Na kraju, grupa D je dobila predznak "grupa smrti", jer tri od četiri ekipe ne samo da priželjkuju prvo mjesto, nego se žele umiješati i u direktnu borbu za pobjedničko postolje.

Osim jedinog debitanta, autsajdera Letonije, Njemačka, Nizozemska i Češka, sve bivši prvaci, imaju najviše ambicije na prvenstvu u Portugalu.

Raspored susreta 1. kola:

A grupa, 12. juna: Porto: Portugal - Grčka (18 sati) Faro: Španija- Rusija (20.45 sati)

B grupa, 13. juna: Leiria: Švicarska - Hrvatska (18 sati) Lisabon: Francuska - Engleska (20.45 sati)

C grupa, 14. juna: Guimaraes: Danska - Italija (18 sati) Lisabon: Švedska - Bugarska (20.45 sati)

D grupa, 15. juna: Aveiro: Češka - Letonija (18 sati) Porto: Njemačka – Nizozemska (20.45 sati)