Nogomet
0

Euro 2004: Danska - Bugarska 2:0

NINA
U prvoj utakmici 2. kola grupe C 12. prvenstva Evrope u nogometu sinoć je u portugalskom gradu Bragi reprezentacija Danske savladala nacionalni tim Bugarske sa 2:0 (1:0).

Poslije dva uzastopna poraza, od Šveđana (0:5) i Danaca (0:2), najbolji nogometaši Bugarske su se oprostili od ovogodišnjeg prvenstva Evrope u Portugalu. Doduše, Bugari još trebaju odigrati meč s Italijanima (26. juna), poslije kojeg će se vratiti kući.

Iako su na ovom takmičenju nastupili u pomlađenom sastavu, za debakl izabranika Plamena Markova nema opravdanja, pogotovo ne za izuzetno slabu igru protiv Šveđana na startu evropskog prvenstva.

Kapiten bugarske reprezentacije Stilian Petrov, koji je sinoć igrao jubilarnu 50. utakmicu u nacionalnom dresu, morao je u 83. minuti napustiti teren zbog dva žuta kartona.

Što se tiče danskih reprezentativaca, mora se priznati da je izbornik Morten Olsen stvorio solidan tim za "EURO'04." Poslije neriješene igre protiv Italijana (0:0), Danci su pojačali ubojitost svog napada povratkom u tim iskusnog Gronkjaera, koji nije prisustvovao meču s "Azurima" zbog majčine smrti.

Stvara se dojam da su Nordijci sinoć igrali s pola snage protiv slabih Bugara, jer su mogli postići bar još 2-3 pogotka.

Na Gradskom stadionu, pred oko 30.000 gledatelja, sudio je Portugalac Lucilio Batista.

Strijelci: Tomasson (44) i Gronkjaer (90+2).

Žuti kartoni: Kirilov (4), Stoianov (50), S. Petrov (77), Zagorčić (80), Hristov (83) i M. Petrov (84) kod Bugarske, a N. Jensen (10) i Sand (58) kod Danske.

Crveni karton: S. Petrov (83).

BUGARSKA: Zdravkov, V. Ivanov (Lazarov 52), Kirilov, I.Petkov (Zagorčić 40), Berbatov, Peev, Hristov, M. Petrov, S. Petrov (kapiten), - Janković (M.Petkov 81), Stoianov.

DANSKA: Sorensen, Henriksen (kapiten), Laursen, N.Jensen, Helveg, Gravesen, Tomasson, Jorgensen (K. Jensen 72), Sand, D. Jensen - Rommedahl (Gronkjaer 23).