Jedan jedno, drugi drugo
5

Eto'o otvorio dušu o odnosu s Guardiolom i Mourinhom: Oni se potpuno razlikuju

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kamerunac Samuel Eto'o napravio je paralelu između Pepa Guardiole i Josea Mourinha, dva trenera s kojima je igrao u životnoj formi, a on kaže da je riječ o dvojici vrhunskih stručnjaka koji se u potpunosti razlikuju.

Eto'o se na početku osvrnuo na Guardiolu te je rekao da je riječ o unikatnom treneru koji nema baš najbolji odnos sa svojim igračima, barem kada je u pitanju privatni život.

"Držim se onoga što sam ranije rekao i mislim da nisam jedini koji tako misli. Moje iskustvo s Pepom u Barceloni je bilo takvo kakvo je bilo, ali na privatnom nivou nije bilo onako kako sam se nadao. Mnogi igrači su rekli isto to, on je kao trener unikatan i nema mu ravnog, a način na koji nas je trenirao 2009. godine je bio nevjerovatan. Njegov način gledanja napadačkog nogometa i kontrole lopte je jedistven, Pep je bio najbolji u tome. Kao igrač sam imao utisak da nisam puno trčao, iako jesam, ali sam uživao u tome. Nogomet je kao pozorište, a kada vidiš tika-taku i kako se lopta kreće, to je posebno i Pepov način za pobjedu", kazao je Eto'o pa se nakon toga osvrnuo na Mourinha:

"Jose je prije svega prijatelj, on je osoba koja vam u lice kaže kada mu se nešto ne sviđa, a obojica smo jako temperamentni i dobro smo se shvatali. On je jedan od najboljih trenera u nogometu, a ljudi ga pokušavaju prikazati kao kontroverznog, što je potpuna laž jer je on vrhunski tip. Druga stvar je to što mu je stalo do rezultata, to je njegov način gledanja nogometa i u tome je broj jedan. Pobijediti ga u njegovoj igri je nemoguće, on je pobjednik i rođeni vođa, a najbolja karakteristika mu je što pravim riječima razgovara s vama i odličan je", istakao je Eto'o.

Za kraj, on se osvrnuo na Lionela Messija, bivšeg saigrača iz Barcelone za kojeg kaže da je nevjerovatan igrač.

"Normalno da Barcelona ovisi o Messiju, on je najbolji igrač svijeta i najbolji je svih vremena. Uvijek bi se ekipa pravila tako da Messiju to odgovara i da ima igrače koje želi pored sebe, svaki klub na svijetu ga želi imati u svojim redovima i morate mu dati podršku", dodao je Eto'o.

Eto je u karijeri pored Intera i Barcelone igrao za Leganes, Espanyol, Mallorcu, Anzhi, Chelsea, Everton, Sampdoriju, Antalyaspor i Konyaspor.