Transfer na pomolu
205

ESPN: Manchester United planira u januaru dovesti Edina Džeku

N. K.
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
Manchester United planira u januaru dovesti kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine i Rominog napadača Edina Džeku nakon što su u klubu ustanovili kako im je potrebno iskustvo u ofanzivi, piše ESPN.

Unitedov menadžer Ole Gunnar Solskjaer rekao je ranije ovog mjeseca da će klub dovesti pojačanja u januaru samo ukoliko će ona biti dugoročna rješenja na Old Traffordu.

Međutim, ESPN tvrdi kako je, unatoč formi Marcusa Rashforda i Anthonyja Martiala te pojavljivanju 18-godišnjeg Masona Greenwooda ove sezone, Solskjaer odlučan kupiti provjerenog golgetera tokom narednog prijelaznog roka.

A upravo je bivši napadač Manchester Cityja Džeko na vrhu liste želja ispred Marija Mandžukića iz Juventusa.

Klub je ljetos bio blizu transfera Mandžukića (33) za 18 miliona eura, ali je posao na kraju propao. United je zadržao interes za hrvatskog napadača, koji ove sezone još nije upisao ni minutu za Juventus.

Mandžukićeva neaktivnost na terenu potaknula je United da svoj fokus prebaci Džeku, također 33-godišnjaka, koji je na vrhu liste želja zbog iskustva igranja Premiershipa sa Cityjem. Kapiten bh. reprezentacije je postigao 50 golova u 130 utakmica za klub, a u dobroj formi igra i za Romu, za koju je postigao šest pogodaka u dosadašnjih 15 utakmica ove sezone.

Unitedov izvršni potpredsjednik Ed Woodward je prestao dovoditi igrače u kasnim 20-tim i ranim 30-tim nakon razočaravajućih ulaganja u Bastiana Schweinsteigera i Nemanju Matića.

Međutim, kako su Solskjearovi napadači svi u ranim 20-tim, ESPN piše da je Woodward spreman kupiti iskusnijeg napadača, poput Džeke ili Mandžukića, zbog potencijalnih kratkoročnih koristi takvog poteza.