Nije mogao putovati
24

Erupcija vulkana je spriječila Lewandowskog da zaigra u Premiershipu

D. B.
Robert Lewandowski (Foto: EPA-EFE)
Robert Lewandowski (Foto: EPA-EFE)
Poljski internacionalac Robert Lewandowski bio je blizu odlaska u engleski Premiershio, no u tome ga je spriječio vulkan.

Nogomet je pun priča "šta bi bilo kad bi bilo" pa tako i Lewandowski ima svoju. Poljski nogometaš je mogao imati potpuno drugačiji nogometni put 2010. godine dok je bio član Lecha iz Poznana.

Tada je Lewandowski bio blizu potpisa ugovora s Blackburnom te je namjeravao otputovati u Englesku kako bi posjetio klub, stadion i trening centar, no u tome ga je spriječila erupcija islandskog vulkana Eyjafjallajökulla koja je sedmicama pravila probleme u evropskom zračnom prostoru.

Zbog toga Poljak nije ušao u avion kojim je trebao otputovati u Englesku, a na kraju je završio u Borussiji Dortmund.

Čak i prije priče o Blackburnu, Robart je imao priliku da zaigra u Španiji jer ga je u svoje redove željela dovesti Zaragoza kao najboljeg strijelca poljske lige. Španski klub je bio spreman platiti 4 miliona eura, no na kraju od toga nije bilo ništa.

LaLiga je objavila članak o Lewandowskom u kojem se navodi koliko je profesionalan sportista. Tajna njegove sjajne forme iako ima 34 godine jeste u tome što naporno trenira, a čak i kontroliše položaje u kojim spava kako bi izbjegao povrede. Također, strogo vodi računa o ishrani, a njegov nekadašnji saigrač iz Bayerna, Javi Martinez, istakao je da nikad nije uspio nagovoriti Poljaka da proba slatkiše.

Pored nogometa, Lewandowski igra tenis i golf, a veliki je ljubitelj Formule 1.