Nakon poraza od Ruande
3

Eritrejski nogometaši pobjegli iz hotela i zatražili azil u Ugandi

Totalsport
Čak je 17 eritrejskih nogometnih reprezentativaca, a skupa s njima i ljekar reprezentacije, nestalo iz hotela u kojem je nacionalna ekipa boravila tokom prošlog vikenda...

Nestanak su iz Eritrejskoga nogometnog saveza prijavili u petak navečer, nakon što je njihova ekipa izgubila (2-0) od Ruande u dvoboju turnira igranog u Ugandi.

"Sedamnaest nogometaša i ljekar reprezentacije zatražili su politički azil. Izjavili su da se kod kuće osjećaju ugroženo", potvrdio je pomoćnik ministra za izbjeglice i odbranu od katastrofa pri Ugandskoj vladi, Musa Ecweru.

"Naredili smo policiji da prestane goniti prebjegle nogometaše i ljekara, kojima smo podijelili formulare za traženje azila", dodao je.

Eritreja je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, a kršenja ljudskih prava ondje su vrlo česta, tako da prebjezi u druge države nisu rijetkost.

I nogometna reprezentacija je već iskusila sličan slučaj kada je 2009. na turniru u Keniji velik broj igrača zatražio politički azil. Prošle su, pak, godine trinaestorica nogometaša jednog eritrejskog kluba odlučila potražiti bolju budućnost u Tanzaniji.