Premiership
41

Eriksen i Alli donijeli pobjedu Tottenhamu protiv Chelseaja, upitna budućnost Contea

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
"Moram biti iskren. Ne znam šta će se dogoditi ako izgubimo. Međutim, poraz ipak nije moj, nego klupski problem", izjavio je Antonio Conte pred meč protiv Tottenhama, a danas su Plavci na svom Stamford Bridgeu u meču 32. kola engleskog Premiershipa poraženi od gradskog rivala rezultatom 3:1. Liga prvaka im je sada daleko osam bodova, a to je problem čiju cijenu će vrlo vjerovatno platiti sam Conte.

Tottenham je od početka utakmice otvoreno zaigrao na Stamford Bridgeu, a u 11. minuti napravili su prvu izglednu priliku na meču. Ipak, Dele Alli nije iskoristio dodavanje Eriksena i njegov udarac završio je pored gola. Chelsea je odmah uzvratio na drugoj strani, ali je Lloris odbranio udarac Williana. U 19. minuti Alonso je postigao pogodak, koji je ipak poništen zbog opravdanog ofsajda.

Uslijedio je nešto mirniji period igre, a onda u 30. minuti Chelsea dolazi u vodstvo. Moses je probio po desnoj strani, njegov centaršut pronašao je Alvara Moratu, a Španac postiže 11. pogodak u ovoj sezoni i donosi prednost svojoj ekipi. Treba napomenuti da je vodećem golu Plavaca kumovao i golman Lloris koji je jako loše procijenio putanju lopte te je dodatno olakšao situaciju Morati.

Do poluvremena je Tottenham pokušavao stići do poravnanja, a kada su propustili nekoliko prilika i kada su svi očekivali kraj, Christian Eriksen postigao je fantastičan gol. Danac se namjestio na nekih 25 metara od gola Caballera i silovitim udarcem postiže fantastičan pogodak za 1:1. To je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena.

Drugo poluvrijeme puno bolje su otvorili igrači Mauricija Pochettina, a prvu pravu priliku imali su u 61. minuti kada sjajan udarac Heung-Min Son brani Caballero, da bi već u sljedećem napadu Pijetlovi došli u vodstvo. Dier je poslao milimetarski preciznu dugu loptu za Allija, a mladi Englez nakon što je primio loptu pogađa za 2:1.

Samo četiri minute bile su potrebne Tottenhamu da postigne i treći gol i opet je strijelac bio Alli. Ovaj put, on je iskoristio gužvu u kaznenom prostoru Chelseaja i neometan s nekih pet metara loptu šalje u mrežu domaće ekipe. Domaći navijači tražili su od svojih igrača da krenu u napad i pokušaju doći do poravnja, ali jalovi napadi nisu urodili plodom i meč je završen rezultatom 3:1.

Ovom pobjedom, Tottenham je ostao na četvrtoj poziciji sa 64 osvojena boda, osam više od Chelseaja koji je na petom mjestu. Ovo je za Tottenham bila prva pobjeda u historiji Premiershipa na Stamford Bridgeu, a posljednju pobjedu ostvarili su po starom sistemu takmičenja još 1990. godine.

Tabela: