Nogomet
0

EP U21: Njemačka evropski prvak

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mladi njemački nogometaši, igrači do 21 godine, novi su evropski prvaci. U finalu Evropskog prvenstva u švedskom Malmöu savladali su Englesku sa 4-0.

Nijemci su u ponedjeljak došli do rijetko ostvarivog "hat-tricka“, njihove su reprezentacije u ovome trenutku evropski prvaci u konkurencijama do 17, 19 i 21 godine! U ovoj posljednjoj konkurenciji "elf“ se na evropski tron uspeo prvi put u historiji.

Sedam dana ranije Njemačka i Engleska su u posljednjem kolu dvoboja po grupama odigrali neodlučeno 1-1, ali u finalu je sve bilo u znaku momčadi Horsta Hrubescha. Iako su Englezi bolje otvorili utakmicu, Nijemci su brzo vodu okrenuli na svoj mlin.

Mesut Özil je u 23. minuti povukao loptu kroz sredinu, gurnuo je na lijevu stranu gdje se Gonzalo Castro sjajno ubacio u šesnaesterac i pogodio pored istrčalog Scotta Loacha koji je na engleskim vratima zamijenio suspendiranog Joea Harta.

S prednošću 1-0 Nijemci su otišli na poluvrijeme, a odmah početkom nastavka, u 48. minuti, najbolji igrač utakmice Mesut Özil je povećao prednost. Werderov nogometaš je pucao lijevom nogom iz slobodnog udarca s oko 25 metara, Loach je loše procijenio i uspio je samo dotaknuti loptu koja se otkotrljala u mrežu.

Grogiranu momčad Stuarta Pearcea dokrajčio je Sandro Wagner. U reprizi akcije za prvi gol, Özil je u 79. minuti povukao kontranapad, ponovno ubacio na lijevu stranu gdje je ovaj put natrčao Wagner i gurnuo loptu kroz noge slabog Loacha.

Pet minuta kasnije nova kontra i novi pogodak. Wagner je ponovno primio loptu na lijevoj strani, došao na rub šesnaesterca i sjajnim udarcem desnom nogom još jednom matirao engleskog golmana za konačnih 4-0.

Evropsko prvenstvo U21, finale:

Njemačka – Engleska 4-0 (Castro 23, Özil 48, Wagner 79, 84)