Nogomet
0

EP 2008.: Klagenfurt u strahu od navijačkog haosa

FENA
Četiri mjeseca prije početka evropskog nogometnog prvenstva u Klagenfurtu strahuju od priliva potencijalno nasilnih navijača, koji će okupirati mirni gradić u vrijeme odigravanja utakmica.

Domaće stanovništvo glavnog grada južne austrijske pokrajine Carinthije u strahu je zbog navijačke najezde Nijemaca, koji upravo u Klagenfurtu igraju dvije utakmice u grupi - protiv Poljske 8. juna i Hrvatske 16. juna.

U Klagenfurtu živi 93 hiljade stanovnika, a očekuje se da će na dan odigravanja utakmica u gradu biti i do 150 hiljada navijača. Wolfgang Doerfler, prvi čovjek nadzornog odbora EP-a, upozorio je da bi u gradu tokom prvenstva mogao zavladati totalni haos.

"Među stanovništvom vlada veliki strah od huligana. Mnogi vlasnici kafića i restorana najavili su da će zatvoriti svoje lokale u danima odigravanja susreta", istakao je Doerfler u razgovoru za Bild.

Njemački selektor Joachim Loew više puta je kritički govorio o izboru Klagenfurta za domaćina dvaju utakmica njemačke reprezentacije. On smatra da Hypo-Arena sa 32 hiljade sjedećih mjesta nije dovoljna, te da bi Njemačka trebala igrati utakmice na većim stadionima.