Nogomet
0

Enke skrivao depresiju i zbog straha od gubitka posvojene kćeri

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Pokop Roberta Enkea, vratara njemačke nogometne reprezentacije i Hannovera koji je u utorak izvršio samoubistvo, bit će obavljen u nedjelju u blizini Neustadta, predgrađu Hannovera.

Hannoverov 32-godišnji golman u utorak je počinio samoubistvo bacanjem pod jureći vlak (160 km/h). Njegova smrt, ali i životna priča koja je gotovo svima, pa čak i suigračima u svlačionici bila nepoznata, izazvala je golemi šok u cijeloj Njemačkoj, ali i puno šire. Pokopu svog suigrača bit će prisutna cijela njemačka reprezentacija, ali i mnogi drugi igrači i treneri.

Enkeova supruga Teresa, dan nakon tragedije obratila se otvoreno njemačkoj javnosti, te je pred TV kamerama progovorila o obiteljskim problemima. Teresa i Robert Enke izgubili su 2006. godine dvogodišnju djevojčicu Laru, koja je preminula zbog urođene srčane mane. No, Enke je i prije toga patio od depresije. Točnije, mučio se s tom bolesti šest godina, tvrdi supruga Teresa, ali ju je vješto skrivao pred cjelokupnom javnošću.

Teresa Enke otkrila je i da je jedan od razloga skrivanja bolesti Roberta Enkea bio strah da će obitelji biti oduzeta djevojčica koju su Teresa i Robert posvojili u maju ove godine, ako na vidjelo izađe Robertova bolest.

  • Gospođa Enke je svojevoljno progovorila javno o temi koju je obitelj dugo skrivala, jer je željela svima ukazati na taj problem. Svi se, zapravo, moramo naučiti otvoreno govoriti o vlastitim problemima – poručio je Martin Kind, predsjednik njemačkog nogometnog prvoligaša Hannovera, čiji je Enke bio član od 2004. godine, a koji je imao tu vrlo neugodnu dužnost prvi obavijestiti javnost o Enkeovoj tragičnoj smrti.

  • Na dan samoubistva Robert me nazvao i otkazao sve terapije do daljnjega. Uvjerio me da se osjeća bolje. Nažalost, nismo ga uspjeli spriječiti u njegovu naumu. Nismo, nažalost, poriv za oduzimanjem života mogli niti predvidjeti. Baš ništa nije upućivalo na to – izjavio je Enkeov psihijatar dr. Valentin Markser.

Enke se u oproštajnom pismu ispričao porodicom i cijelom osoblju koje ga je liječilo, što ih je svjesno naveo na krivi trag i uvjerio ih da se osjeća bolje.

  • To je učinio kako bi kamuflirao svoj plan za samoubojstvo – dodao je Markser.