Kane i Bellingham sjajni
31

Englezi u evropskom klasiku savladali Italiju i dodatno je udaljili od Eura

D. P.
Kane je postigao nova dva gola (Foto: EPA-EFE)
Kane je postigao nova dva gola (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Engleske u velikom klasiku evropskog nogometa savladali su Italiju rezultatom 3:1 i tako svog višedecenijskog sportskog rivala udaljili od Evropskog prvenstva.

Italija je do večeras bila u delikatnoj situaciji kada je borba za Euro u pitanju, a poraz od Engleske dodatno je zakomplikovao stvari.

Gosti su odlično otvorili utakmicu. Gianluca Scamacca je u 15. minuti pogodio za vodstvo Azzurra i hladan "tuš" na Wembleyu.

No, prednost Italijana nije dugo trajala. U 32. minuti oboren je Jude Bellingham, a siguran s bijele tačke bio je Harry Kane. Rezultatom 1:1 otišlo se na odmor.

Nastavak donosi potpunu dominaciju Engleza. U 57. minuti Bellingham prelazi s loptom više od pola terena, a onda asistira Marcusu Rashfordu za vodstvo domaćina.

U 77. minuti najbolji strijelac u historiji Engleske Harry Kane postiže još jedan gol za ovjeru trijumfa domaćeg tima. Englezi su tako ovjerili put na Evropsko prvenstvo.

Italiji na ruku nije išao rezultat s Malte gdje je domaću selekciju savladala Ukrajina rezultatom 3:1.

Sada Ukrajinci imaju tri boda više od Italije, ali i utakmicu više. Italijani imaju dva meča ispred sebe i potrebne su im pobjede kako bi se našli na Evropskom prvenstvu.

U sjajnoj situaciji je i Slovenija koja je slavila na gostovanju Sjevernoj Irskoj i tako na dva kola prije kraja ima četiri boda više od trećeplasiranog Kazahstana. Slovencima je za Euro potreban još jedan trijumf, ali će i bez njega najvjerovatnije igrati na smotri najboljih svjetskih selekcija.

Rezultati i strijelci:

Engleska - Italija (Kane 32', 77', Rashford 57' / Scamacca 15')

Malta - Ukrajina 1:3 (Mbong 12' / Camenzuli autogol, Dovbik 43', Mudrik 85')

Tabela: