"Bili su previše debeli"
9

Englezi otkrivaju: Ferguson je puštao, Moyes ukinuo obroke i onda je u Unitedu "sve puklo"

K. H.
Alex Ferguson i David Moyes (Foto: EPA-EFE)
Alex Ferguson i David Moyes (Foto: EPA-EFE)
Škotski stručnjak David Moyes na klupi Manchester Uniteda proveo je samo 10 mjeseci, a engleski mediji sada se prisjećaju tog perioda i navode da je jedna njegova odluka, kada je zabranio određene namirnice igračima, bila kap koja je prelila čašu u strpljenju igrača.

Moyes je na klupu Manchester United stigao u sezoni 2013-2014, nakon što je klub prethodno napustio Sir Alex Ferguson, no iako ga je Škot lično predložio čelnicima kluba, njegov dolazak se ispostavio kao potpuni promašaj.

Prethodno je vodio Everton 11 sezona, ali nije uspio držati klub ni približno visoko kao Ferguson i nakon samo 10 mjeseci je napustio klub. Ekipa je tokom njegovog mandata završila na sedmom mjestu na tabeli, što je bio najlošiji plasman Uniteda od 1989-1990 godine, a nisu se uspjeli kvalifikovati u Ligu prvaka prvi put poslije 19 godina.

Englezi pišu da je najveći problem među igračima nastao onog trenutka kada im je zabranio određene namirnice u klupskoj kantini, što Ferguson nikada ranije nije radio. Igračima je zabranio riblje štapiće, čips i pire od gračka, tradicionalno jelo u Engleskoj koje se služi uz ribu.

"Zabranio sam krompir jer su neki igrači bili predebeli. Smatrao sam da za njih i njihovu dijetu nije dobro da jedu takvu hranu", rekao je Moyes nakon što je otišao iz kluba, a kada je na njegovo mjesto stigao Ryan Giggs, odmah je vratio te namirnice u kantinu.

"Igrači su bili jako ljuti kad nam je Moyes to zabranio. Uvijek smo jeli krompir prije utakmica", otkrio je nedugo nakon toga bivši igrač Uniteda, Rio Ferdinand.

David Moyes je trenutno menadžer West Hama, a nakon Uniteda trenirao je još Sunderland i Real Sociedad.