Nogomet
0

Englezi optužuju FIFA-u i Blattera za zataškavanje

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska vlada naručila je od parlamentarne komisije istragu debakla engleske kandidature za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine. Ista je rezultirala dokumentom na 31 stranici.

Njegov je zaključak da se od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) zahtijeva kompletna, hitna i nezavisna istraga svih navoda o namještanju domaćinstava Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koja su osvojili Rusija i Katar, i oko kojih se proteklih mjeseci, posebno one katarske, pojavljivao bezbroj indicija o korupcijskim skandalima.

Također Velika Britanija, odnosno njene ustanove vlasti, od FIFA-e očekuju pokretanje istrage o nečasnim radnjama Jacka Warnera, posramljenoga bivšeg Blatterovog zamjenika koji je podnio ostavke na sve dužnosti nakon otkrića da je organizovao plaćanje za glasove svom jataku Mohamedu bim Hammamu u pokušaju njegove predsjedničke utakmice, a kojeg je FIFA potom odlučila osloboditi bilo kakvog istražnog procesa.

"Umjesto da pokrene ozbiljnu istragu, FIFA pokazuje sklonost da sve navode o korupciji svojih članova pomete pod tepih", navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Britanci od Blattera zahtjevaju totalni remont u FIFA-inoj organizaciji, po uzoru na onu koju je proveo Međunarodni olimpijski odbor (IOC) nakon sumnji u namještanje domaćinstva Zimskih olimpijskih igara 2002. godine.

"Tražimo od gospodina Blattera da ispuni obećanje koje je dao u svom govoru prilikom osvajanja novog, četvrtog predsjedničkog mandata. Od našeg ćemo nogometnog saveza (FA), kao i od drugih nacionalnih saveza, tražiti da pritišću Blattera i FIFA-u u tom pravcu", još je jedan navod iz izvještaja.