Nogomet
0

Englezi optužili Srbe za rasizam

FENA
Evropska nogometna federacija (UEFA) pokrenula je istragu o događajima na utakmici Evropskog prvenstva U-21 reprezentacija između Engleske i Srbije (2:0), nakon koje su Englezi optužili Srbe za rasizam.

Tokom utakmice u Nijmegenu srpski navijači su nekoliko puta vrijeđali tamnopute igrače "gordog Albiona", a prema tvrdnjama engleskih medija, isto su činili i srpski igrači. Glavne mete bili su im Nedum Onuoha i Justin Hoyte, a navodno je i nakon utakmice došlo do gužve u tunelu. Utakmica, koja Srbiji ništa nije značila jer je i prije posljednjeg kola osigurala polufinale, naelektrizirala se u 77. minuti, kada su Englezi postigli pogodak dok je srpski igrač ležao na travnjaku zbog ozljede. Srpski igrači su oštro protestirali, a prekid je trajao nekoliko minuta, no sudac je priznao pogodak.

"UEFA je otvorila istragu o događajima u Nijmegenu. Poznata je naša politika - nula tolerancije prema rasizmu - no prvo moramo pričekati izvještaj službenih osoba", kazao je glasnogovornik UEFA-e Rob Faulkner.

Engleska je pobijedila Srbiju 2:0, ali obje su reprezentacije izborile plasman u polufinale Evropskog prvenstva.