Nova strategija
119

Englezi naredili klubovima da odvajaju vakcinisane od nevakcinisanih igrača

N. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Čelnici engleske nogometne lige izdali su smjernice klubovima da počnu odvajati vakcinisane od nevakcinisanih nogometaša, odnosno od onih koji su preležali koronavirus, piše britanski Telegraph.

Direktiva ne važi samo za klubove Premiershipa koji su pod jurisdikcijom drugog upravnog tijela, ali važi za 72 kluba koji se takmiče profesionalno pod okriljem Engleske nogometne lige (Championship, League 1 i League 2)

Vodstvo Engleske lige (EFL) traži od svih klubova da razdvajaju igrače po nekoliko kriterija, vakcinisane od nevakcinisanih, čak i da one koji su primili dvije doze stavljaju u istu grupu.

EFL je navodno naložio klubovima da razdvoje svoje golmane na treningu kako bi smanjili šanse za bliski kontakt.

Smjernice imaju za cilj osiguravanje da ne dođe do poremećaja u prepunom kalendaru tokom Božića i Nove godine, a nove mjere će trajati do kraja narednog mjeseca.

Ovaj potez je došao kao direktna posljedica nove strategije vlade u borbi s novim sojem koronavirusa omikronom, koji se sada javio kao najveća prijetnja čovječanstvu.

S druge strane, Premiership je obavijestio svih 20 klubova da opet uvedu urgentne covid protokole, i da ih striktno primjenjuju.