Zbog koronavirusa
10

Englezi imaju novu ideju kako završiti Premiership: Nogomet u trening centrima

F. Z.
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Nogomet je stao u Evropi zbog pandemije koronavirusa, a čelnici liga širom Starog kontinenta traže način na koji bi mogli završiti nacionalna prvenstva.

Independent piše o novoj ideji koju imaju čelnici Premiershipa, a utakmice bi se igrale u trening centrima poput onih koje reprezentacije koriste tokom velikih takmičenja u centralnoj Engleskoj i Londonu.

Do kraja Premiershipa ostalo je devet kola, a sve utakmice (92) prenosila bi televizija. Opcija da se utakmice igraju pred praznim tribinama vikendom još uvijek je najizglednija, ali Independent piše kako čelnici lige sada razmišljaju i o novoj ideji.

Utakmice bi se igrale tokom ljeta, tačnije u junu i julu, a vlada je navodno podržala ovaj plan. Svaki klub bi bio u posebnom hotelu, dok bi nogometaši bili odvojeni od porodica, baš kao i tokom velikih takmičenja, kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom.

Ugovori za TV prava i finansijski problemi koje klubovi imaju povećavaju pritisak da se prvenstvo završi, a Englezi su, čini se, pronašli način. Sve ovisi o tome kakvo će stanje u vezi s pandemijom koronavirusa biti u Engleskoj u narednim mjesecima.