Nogomet
0

Englezi i Nijemci obnavljaju staro rivalstvo

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nedjeljni meč osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva između Njemačke i Engleske dvoboj je starih rivala, ukupno 32. između te dvije reprezentacije od 1908. godine.

Trenutni ukupan skor iznosi 15 pobjeda Engleske, 10 pobjeda Njemačke i šest remija.

Od 1968. godine Engleska i Njemačka međusobno su se sastale na europskim ili svjetskim smotrama devet puta. Njemačka je pobijedila u pet navrata (dva puta na jedanaesterce), Engleska u dva navrata, dok su dvije utakmice završile neodlučeno.

Nakon poraza Njemačke u finalu Svjetskog prvenstva od Engleske 1966. godine (2-4), Njemačka je nakon boljeg izvođenja penala svladala Engleze u polufinalu Mundijala u Italiji 1990. godine, te kasnije osvojila svoj posljednji, treći naslov na Mundijalima. Kasnije je Njemačka ponovo slavila na penale u polufinalu Eura u Engleskoj 1996., također prije osvajanja titule.

Posljednji međusobni dvoboj ovi velikani su odigrali 19. novembra 2008. godine u Berlinu, kada je u prijateljskoj utakmici slavila Engleska 2-1. Prethodno je Njemačka slavila na Wembleyju istovjetnim rezultatom u avgustu2007. godine.