Vjerovali ili ne
95

Englezi bruje o mogućem skandalu: United trebao ispasti od drugoligaša, VAR neregularan?

D. P.
VAR linija nacrtana preko kopačke, umjesto pored (Foto: Screenshot)
VAR linija nacrtana preko kopačke, umjesto pored (Foto: Screenshot)
Nogometaši Manchester Uniteda jučer su se plasirali u finale FA Cupa nakon što su u polufinalu na Wembleyju poslije izvođenja penala savladali drugoligaša Coventry, a još uvijek se ne stišava bura oko događanja u ovoj utakmici.

Manchester United je imao tri gola prednosti n1 20 minuta do kraja utakmice, ali je čudesna završnica ekipe iz nižeg ranga odvela duel u produžetke. Coventry je postigao tri gola, a duel je u dodatnih 30 minuta odveo golom Haji Wright u 96. minuti.

Najinteresantnija scena dogodila se u 121. minuti, posljednjim sekundama produžetka. Coventry je postigao gol za nevjerovatan preokret i pobjedu, a onda je uslijedilo ludo slavlje potpunog autsajdera u ovom duelu.

Nakon što su igrači i navijači Coventryja proslavili gol Victora Torpa za, očekivali su, plasman u finale FA Cupa, uključio se VAR i poništio gol zbog sumnjive ofsajd pozicije. Duel je otišao u jedanaesterce, a tu se bolje snašao Manchester United i izborio finale.

No, ni 24 sata nakon utakmice, bura u engleskoj javnosti se ne stišava. Prema onome što se može vidjeti s VAR snimka, upitno je da li je nogometaš Coventryja uopće bio u ofsajdu.

Brojni fanovi i mediji približili su službenu fotografiju VAR snimka te otkrili kako linija ofsajda prelazi preko noge igrača Manchester Uniteda, što je potpuno skandalozna greška koja je direktno utjecala na konačni ishod.

Naravno, da bi situacija bila regularna, linije bi trebale biti povučene od najbliže tačke odbrambenog igrača prema svom golmanu. U ovoj situaciji to nije slučaj, a brojni fanovi smatraju da je linija povučena na takav način da bi se mogao dosuditi ofsajd i poništiti gol.

Nakon što je gol poništen, Manchester United je uspio preko penala izboriti novo finale FA Cupa protiv Manchcester Cityja.