Važna odluka
1

Engleski klubovi danas glasaju, žele zabraniti Salmanu prebacivanje igrača iz Saudijske Arabije u Newcastle

E. B.
Mnogo prašine se diglo oko najave da će Newcastle dovesti na posudbu Rubena Nevesa iz saudijskog Al-Hilala nakon suspenzije Sandra Tonalija zbog klađenja.
Italijanski reprezentativac je suspendovan do 27. augusta 2024. godine, te je Newcastle do kraja sezone ostao bez ključnog igrača u veznom redu.

Čelnici Newcastlea su došli na ideju da u januarskom prijelaznom roku dovedu na posudbu Rubena Nevesa iz saudijskog Al-Hilala, no ta ideja je naišla na osudu njihovih rivala iz Premiershipa.

Naime, brojnim engleskim klubovima je sporno što Newcastle i Al-Hilal drži faktički isti vlasnik, saudijski Javni investicijski fond (PIF).

Prema trenutnim pravilima Premiershipa Nevesov transfer je dozvoljen, no klubovi će danas glasati o izmjeni pravilnika kako bi se spriječio taj, ali i svaki drugi sličan transfer.

Čelnike nekoliko engleskih klubova brine mogućnost da bi Newcastle mogao jeftino kupovati ili dovoditi na posudbu najbolje igrače iz Al-Nassra, Al-Hilala, Al-Ittihada i Al-Ahlija s obzirom da ih sve de facto drži isti vlasnik, princ Mohammed bin Salman.

Da bi prijedlog o zabrani tog i takvih transfera prošao, za njega mora glasati 14 od 20 klubova Premierhsipa.