Nogomet
0

Engleska, Španija i Portugal tuguju za Svjetskim prvenstvom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tuga i žal za izgubljenim domaćinstvom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine preplavila je Englesku, dok su na Pirinejima kao glavnog krivca za špansko-portugalski neuspjeh optužili predsjednika Španskog nogometnog saveza Angela Mariu Villara.

"Sve dok se ne promjeni sistem glasanja zemlje kao što su Engleska, Australija i SAD neće imati izgleda za dobivanje domaćinstva World Cupa," smatra prvi čovjek engleske kandidature Andy Anson koji se nikako ne miri s porazom.

"Članovi IO-a imaju preveliku moć u svojim rukama. O našim sudbinama odlučuju 22 osobe, što je premalo" smatra Anson koji je dodao: "Imali smo uvjerljivo najbolju kandidaturu, daleko najbolje ocjene FIFA-inih inspektora, podršku sa svih strana, zemlja je ekonomski moćna. No ipak smo izgubili i to me užasno frustrira. Australci su također imali sjajnu kandidaturu, no dobili su svega tri glasa."

Veliko razočarenje vlada i na Pirinejima, a španski mediji su za neuspjeh optužili predsjednika Španskog nogometnog saveza Angela Mariu Villara.

"Stalno se hvalio kako ima najmanje osam glasova, ali gdje su?" piše sportski dnevnik AS koji već duže vrijeme Villara ima na zubu. AS je kritikovao i Villarov govor na završnoj prezentaciju.

"Bio je potpuno nespreman, naporan i dosadan, a limit je prekoračio za čak pet minuta," dodao je AS. Dio medija je kritizirao i španskog premijera Josea Luisa Rodrigueza jer nije želio odgovarati na pitanja na engleskom jeziku, poput njegovih kolega iz Belgije, Holandije i Rusije. "To su možda sitnice koje su nam odnijele pobjedu," smatraju španski mediji.