Drama u Moskvi
277

Engleska na penale savladala Kolumbiju i postala posljednji četvrtfinalist SP-a u Rusiji

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Engleske savladala je Kolumbiju u meču osmine finala Svjetskog prvenstva u Rusiji nakon penala čime je kompletiran broj od osam ekipa koje će igrati u četvrtfinalu 21. po redu Mundijala.

Podsjećamo, plasman u četvrtfinale već su osigurale reprezentacije Francuske, Urugvaja, Rusije, Hrvatske, Brazila, Belgije i Švedske.

Englezi su posljednji meč četvrtfinala počeli u svojoj sada već prepoznatljivoj formaciji s tri igrača u odbrani, dok je Kolumbija bila oslabljena za neigranje najboljeg igrača Jamesa Rodrigueza, koji se još uvijek nije oporavio od povrede.

Prvu priliku na meču imao je Young nakon pokušaja iz slobodnog udarca s lijeve strane, no Ospina je bio siguran, da bi u naredne dvije situacije odbrana Kolumbije sjajno reagovala ispred Sterlinga koji je dva puta izblokiran u posljednjem trenutku.

U 16. minuti, Englezi su imali prvu veliku priliku na meču. Trippier je odlično centrirao na drugu stranu, lopta stiže do Harryja Kanea, a njegov udarac glavom iz dosta teške situacije odlazi preko gola. Tek u 20. minuti Kolumbija je napravila prvi iole ozbiljan napad, a kako su igrali prvo poluvrijeme, najbolje govori podatak da je taj napad završio neuspješnim dodavanjem Quintera za Falcaoa.

Prvi šut prema golu Pickforda Kolumbijci su uputili u 33. minuti kada je Falcao spustio loptu za Quintera, a njegov udarac s distance završio je daleko od gola Engleske.

U finišu prvog poluvrmena Trippier je imao odličnu priliku iz slobodnog udarca, ali je šutirao pored gola, da bi tačku na prvih 45 minuta stavio Quintero koji je šutirao ravno u Pickforda.

Obje ekipe poprilično oprezno su ušle u drugo poluvrijeme, a onda meč odlazi u potpuno novu dimenziju u 54. minuti. Sudija Geiger nakon duela Kanea i Sancheza pokazao je na bijelu tačku, Kolumbijci su žestoko protestvovali i tražili su da se pogleda VAR, a kada to nije učinjeno, napadač Tottenhama i najbolji strijelac dosadašnjeg toka Svjetskog prvenstva namjestio je loptu, poslao je Ospinu u desnu stranu, loptu po sredini za vodstvo Engleske od 1:0.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Igra se nakon toga u potpunosti rasplamsala, igrači i jedne i druge ekipe bili su izuzetno nervozni, podijeljeno je čak šest žutih kartona u samo 17 minuta, a takva igra puno više je odgovarala Englezima koji su imali vodstvo.

Kada su se strasti malo smirile, Engleska je imala ogromnu priliku da riješi pitanje pobjednika. Trippier je centrirao, Dele Alli je ostao sam na drugoj stativi, ali je slično kao i Kane u prvom poluvremenu šutirao preko gola.

Novu priliku Gordi Albion imao je u 73. minuti kada je Lingard pokušao uposliti Kanea koji je bio sam na drugoj strani, ali mu je jedan defanzivac Kolumbije u posljednji trenutak izblokirao taj pokušao. Prvu veliku priliku na meču Kolumbija je imala u 81. minuti. Walker je izgubio loptu na centru, razvio se brz kontranapad, Bacca je dodao do Cuadrada koji je katastrofalno šutirao iz idealne pozicije i nabio je loptu preko gola.

Falcao je u 87. minuti uputio prvi pokušaj na utakmici - ravno u Pickforda, što je bila samo uvertira za dramu koja se desila u završnici meča. Prvo je u 93. minuti rezervista Uribe s 35 metara raspalio loptu iz voleja, ali mu je golman Engleske fantastično odbranio, nakon čega su svi igrači Kolumbije stigli na možda i posljednji korner na meču.

Cuadrado je centrirao, najviši u skoku bio je nevjerovatni Yerry Mina koji zakucava loptu pored Pickforda i Trippiera, postiže svoj treći pogodak na Svjetskom prvenstvu; opet nakon centaršuta s desne strane, za erupciju oduševljenja oko 15.000 navijača Kolumbije koji su bili na tribinama.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Vidno šokirani engleski nogometaši u prvom produžetku nisu napravili nijednu pravu akciju, a puno bolji protivnik bila je ekipa Kolumbije. Falcao je u 104. minuti pokušao glavom, ali je pucao pored gola, a prije toga i Bacca je zaprijetio Englezima, međutim nije postigao pogodak.

Ako je Kolumbija bila bolji protivnik u prvom, onda je to Engleska bila u drugom produžetku. Prvo je Vardy u 106. minuti iz čiste situacije šutirao ravno u Ospinu, a onda u 112. minuti Rose i Lingard odigrali su sjajan dupli pas nakon kojeg bek Tottenhama šutira malo pored gola. Tri minute poslije Dier je mogao postići pogodak nakon što je ostao potpuno sam u kaznenom prostoru Kolumbije, ali je šutirao preko gola.

Posljednje minute produžetaka protekle su u opreznoj igri i jedne i druge ekipe, a pobjednik je odlučen tek nakon penala.

Prvi je odgovornost preuzeo Falcao koji je rutinski pogodio, baš kao i Kane. Cuadrado i Rashford su pogodili u drugoj seriji, Muriel za Kolumbiju u trećoj, a onda Ospina brani udarac Hendersona. Uribe je promašio u četvrtoj, a onda Tripper vraća stvari na početak.

Pickford je odbranio udarac Bacce u petoj seriji, a pobjedu Engleskoj donio je Dier koji je pogodio u petoj seriji.