Nogomet
0

Engleska: 17 nelegalnih nogometnih transfera

FENA
Nakon jednogodišnje istrage vodstvo engleske Premier lige objavilo je kako je pronašlo nepravilnosti kod 17 transfera nogometaša među kojima i Didiera Drogbe i Petera Čecha u londonski Chelsea.

Pod istragom se nalazilo pet klubova - Chelsea, Portsmouth, Middlesbrough, Bolton Wanderers i Newcastle United te nekoliko menadžera i 15 agenata, a najviše nepravilnosti zabilježeno je u Boltonu.

Vodstvo Premier lige je sve prikupljene dokumente i dokaze uputilo Engleskom nogometnom savezu (FA) i Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA), koji će odlučiti o mogućim kaznama.

Istragu, koja je stajala 750.000 funta, krajem ožujka prošle godine otvorio je bivši načelnik Scotland Yarda lord John Stevens, koji je provjerio 362 prelazaka u engleskom nogometu koja su obavljena između siječnja 2004. i veljače 2006. godine.

Najviše mutnih prelazaka otkriveno je u Boltonu (Ali Al-Habsi, Tal Ben Haim, Blessing Kaku, Julio Correia) i Newcastle Unitedu (Jean Alain Boumsong, Emre Belozoglu, Amady Faye, Albert Luque). Kod Chelseaja (Didier Drogba, Petr Čech, Michael Essien) i Portsmoutha (Collins Mbesuma, Benjani Mwaruwari, Aliou Cisse) su pronađena tri sumnjiva posla, a u Middlesbroughu (Fabio Rochemback, Yakubu) dva, dok je jedan još uvijek nepoznat.

Skandal je, podsjetimo, pokrenuo dokumentarac BBC-a u kojem se iznose dokazi o korupciji širokih razmjera u engleskom nogometu.