Čista klasa
1

Emotivni susret Bielse i Guardiole, nogometnih filozofa koji su kreirali spektakl u Leedsu

N. K.
Guardiola i Bielsa (Foto: EPA-EFE)
Guardiola i Bielsa (Foto: EPA-EFE)
Trener Manchester Cityja Pep Guardiola i Leeds Uniteda Marcelo Bielsa pohvalili su jedan drugog nakon jučerašnjeg fantastičnog meča Premiershipa na Elland Roadu koji je završen rezultatom 1:1.
Španac Guardiola nije skrivao svoje divljenje prema Bielsi. Menadžer Cityja je ranije nazvao Argentinca najboljim trenerom na svijetu, dok je ove sedmice rekao da je menadžer Leedsa čovjek kojem se vjerovatno najviše divi u svjetskom nogometu.

Poznato je da je Guardiola usvojio istu filozofiju utemeljenu na posjedu lopte kao i Johan Cruyff u Barceloni, ali Bielsa je još jedan čovjek kojeg Španac vidi kao mentora, doletjevši čak u Argentinu da ga pita za savjet prije nego što je preuzeo prvi trenerski posao.

U prvom meču između trenera u Engleskoj, po kiši Yorkshira koja je padala, držali su se svojih napadačkih principa, dok su navijači izdaleka mogli uživati u čak 35 šuteva ka golu s obje strane u želji da dođu do pobjede.

"To je bilo dobro, zar ne? Kad obje ekipe žele napasti, to je dobra utakmica. S njima se teško suočiti jer imaju pet igrača iza naše linije veznog reda i napadaju našu odbranu. Oni su fantastična ekipa. Bilo je to zabavna utakmica za sve. Nevjerovatno sam ponosan na ove igrače koji uživaju u nogometu i dolaze u ovu zemlju i igraju dugi niz godina na visokom nivou. Nismo mogli više jer je protivnik bio tako dobar", rekao je Guardiola.

Bielsa je veći dio prve polovine ovog intenzivnog susreta proveo koračajući gore-dolje po svom tehničkom području dok je City dominirao i zasluženo došao u vodstvo preko Raheema Sterlinga.

Međutim, City nije mogao postići ključni drugi pogodak koji im je jamčio sigurnost i sve što je Bielsa rekao na poluvremenu nadahnulo je njegovu ekipu, koja je zasluženo izjednačila golom Rodriga Morena, a potom izgledala kao da će nastaviti u tom ritmu i čak pobijediti.

Emotivan je bio i njihov susret nakon posljednjeg sudijskog zvižduka kada je Argentinac čučao u prepoznatljivom stilu, a onda ispao pravi gospodin kada je primijetio da mu dolazi Guardiola.

Naime, Bielsa je ustao, srdačno se pozdravio s mlađim kolegom i razmijenio nekoliko rečenica. Definitivno je vidljivo veliko poštovanje između njih dvojice.