Kraj karijere
1.7k

Emotivni oproštaj Francesca Tottija: Teško mi je ostaviti iza sebe sve što sam gradio 25 godina

Piše: Edin Isanović
Foto: AFP
Foto: AFP
Francesco Totti je danas odigrao posljednji meč u dresu Rome. Vučica je u okviru posljednjeg 38. kola italijanske Serie A ugostila Genou. Ova dva kluba igrali su jubilarni 100. okršaj u italijanskom elitnom razredu, a krajnji rezultat bio je 3:2 za domaće koji su pobjedom izborili direktan plasman u Ligu prvaka.

Čitava utakmica bila je u fokusu legendarnog kapitena Rome koji je meč počeo s klupe. U trenucima izlaska na ispunjeni Olimpico novinari su okupirali ''desetku Rome'' koji je uz ovacije pozdravio navijače na tribinama.

Kapiten Vučice je po 784. put nosio dres Rome. U igru je ušao u 54. minuti umjesto Salaha. Dočekan je aplauzom, a već u prvom kontaktu s loptom asistirao je za Džeku koji je izblokiran. Utakmica je završena u trenucima kada je lopta bila kod Tottija za veliko slavlje i ovacijama ikoni Rome.

Jedan klub, 25 godina vjernosti, 307 golova i 197 asistencija upisao je legendarni Totti. Francesco je rođen 27. septembra 1976. godine u glavnom italijanskom gradu, a sa Olimpica je Princ Rima otišao u suzama.

Nakon utakmice Totti nije mogao sakriti emocije, a i navijači rimskog tima su plakali. Dobio je uramljeni dres Rome sa brojem deset. Erupcija emocija bila je u trenucima kada je zagrljen plakao sa svojom djecom. Niko nije mogao sakriti suze... U društvu supruge i djece obišao je posljednji krug na Olimpicu. Na centru stadiona bio je veliki dres Rome sa brojem deset, a za kraj je ostavio najvatreniju južnu tribinu i bilo je posebno. Dobio je Totti poklon od igrača koji mu je predao De Rossi.

''Došao je momenat za koji sam se nadao da nikada neće doći. Emotivno sam doživio sve što se pisalo o meni. Teško mi je ostaviti iza sebe sve što sam gradio 25 godina. Hvala navijačima na podršci tokom čitave karijere'', istakao je Totti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Član prvog tima Rome Francesco je od 1992. godine, a prošao je i sve selekcije reprezentacije Italije. Debitovao je u dresu Vučice 28. marta 1993. godine protiv Brescie. S klubom je osvojio Scudetto 2001, Kup Italije 2007. i 2008, a Superkup Italije 2001. i 2007. godine.

Igrajući za reprezentaciju je postao prvak Evrope s U21 timom 1996, osvojio je Mediteranske igre s U23 reprezentacijom 1997. godine, a potom i Svjetsko prvenstvo 2006. godine kada se oprostio od dresa reprezentacije. Današnji datum pamtit će se dok bude ljudi u Rimu zbog njegovog "Princa", a pamtit će ga i čitaoci dnevnika "vječnog" grada, koji je u čast legendi promijenio ime.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kakav je to događaj za Vučicu, Rim i Italiju pokazuje i odluka "Il Tempa" da za ovaj praznični dan promijeni ime prvi put poslije 73 godine postojanja. Naziv rimskog dnevnika danas glasi "Il tempo di Totti", a naslovna strana je u znaku Romine legende.

Rijetki su igrači u današnjem nogometu koji su nosili dres jednog kluba. Premda je Totti imao ponudu Reala iz Madrida, odbio je. Ostao je uz rimsku vojsku, do kraja...