Ko je uspješniji
50

Emotivan rastanak Kloppa i Guardiole za kraj velike ere: Ovo je omjer nakon 30 međusobnih duela

D. P.
Klopp i Guardiola u emotivnom oproštaju (Foto: Screenshot)
Klopp i Guardiola u emotivnom oproštaju (Foto: Screenshot)
Nevjerovatno rivalstvo Jurgena Kloppa i Pepa Guardiole na klupama Liverpoola i Manchester Cityja došlo je do kraja, a dvojica ponajboljih trenera današnjice srela su se danas najvjerovatnije posljednji put.

Jedina šansa da ponovo gledamo Kloppa i Guardiolu do kraja sezone je i taj da se u FA Cupu kuglice "pobrinu" za to i spoje ih u isti meč. U protivnom, završeno je veliko rivalstvo koje je obilježilo posljednje godine engleskog i evropskog nogometa.

Klopp i Guardiola danas su svoje timove izveli na teren u velikom derbiju 28. kola Premier lige, a duel je završen neriješenim rezultatom 1:1.

Gosti s Etihada došli su u vodstvo golom Johna Stonesa u 23. minuti, ali je Liverpool poravnao u 50. minuti golom Alexisa Mac Allistera iz penala u 50. minuti.

Nakon utakmice uslijedila je vrlo emotivna scena. Klopp i Guardiola, inače veliki prijatelji, uprkos sportskom rivalstvu, dočekali su kraj utakmice u zagrljaju, a onda su razmijenili par riječi i komplimenata te tako napustili teren.

Emotivan rastanak pogledajte ovdje.

Razlog završetka velikog rivalstva je taj što je Jurgen Klopp najavio odlazak iz Liverpoola na kraju sezone. Tu je bio osam godina, donio Redsima povratak na tron Engleske i Evrope te u Pepu Guardioli dobio velikog rivala.

No, Nijemac se zasitio i poručio je kako mu je hitno potreban odmor te da nikoga neće voditi neko vrijeme u budućnosti. Da li će se vratiti ovom poslu i kada, tek treba da se vidi.

Klopp uspješniji u pobjedama, Guardiola u trofejima

U svim takmičenjima Klopp i Guardiola sastali su se tačno 30 puta, a možda izgleda iznenađujuće podatak da je njemački stručnjak uspješniji po broju pobjeda u odnosu na Španca, iako je Guardiola osvojio nebrojeno više trofeja za isto vrijeme.

Klopp je slavio 12 puta, Guardiola 11, a sedam puta su njihovi dueli završeni neriješenim rezultatom. Naravno, to su podaci za sve utakmice u svim takmičenjima.

Historija njihovih duela u Premier ligi traje od decembra 2016. godine kada je Liverpool rezultatom 1:0 slavio protiv Manchester Cityja.

Ukupno su u Premier ligi odigrali 16 međusobnih duela, a tu je nešto uspješniji Pep Guaridola. Njegov City je slavio u pet utakmica, Kloppov Liverpool u četiri, a sedam utakmica završeno je neriješenim rezultatom.

Samo jedan okršaj u Ligi prvaka

Kloppovi timovi u njihovom međusobnom rivalstvu postigli su 47 pogodaka, a Guardiolini 50. Španac je uspješniji i po broju trofeja jer ih je osvojio 32 u karijeri, naspram 10 Kloppovih.

Zanimljivo, dvojica velikih stručnjaka samo jednom su se sastali u Ligi prvaka. Doduše, dva puta ukoliko računamo da je to bilo četvrtfinale. Te 2018. godine Liverpool je izbacio Manchester City, a na kraju je poražen od Real Madrida u finalu Lige prvaka.