Nogomet
17

Emir Kujović: Drago mi je što ću igrati s Ibrahimovićem, važno je da na Euru dobijemo Irsku

Piše: D. B.
Švedski nogometaš crnogorskog porijekla Emir Kujović našao se na spisku igrača koje će selektor reprezentacije Švedske Erik Hamren voditi na Evropsko prvenstvo u Francusku. Dvadesetsedmogodišnji napadač je u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o izazovima koji ga očekuju na Euru, legendarnom Zlatanu Ibrahimoviću, kao i njegovom klubu Norrköpingu.

Kujović je rođen 22. juna 1988. godine u Bijelom Polju u Crnoj Gori, a onda je devedesetih s porodicom odselio u Švedsku. Počeo se baviti nogometom te je kao omladinac nastupao za Kliippans i Landskronu. Iz Landskrone je 2007. godine prešao u Halmstads, gdje je ostao tri godine i odigrao 75 utakmica postigavši 14 golova. Bio je posuđen Falkenbergsu za koji je nastupio 24 puta i upisao šest pogodaka. Godine 2011. je otišao u Tursku i potpisao za Kayserispor, gdje se zadržao do 2013. godine. U 34 utakmice je postigao 12 golova. Kao posuđen igrač je upisao tri nastupa za Elazigspor. U Norrköping je prešao 2013. ggodine te je dosad odigrao 54 utakmice i postigao 34 gola. S ovim klubom je aktualni prvak Švedske.

Nakon četiri nastupa za U21 reprezentaciju Švedske 2009. i 2010. godine, stigao je poziv u seniorsku reprezentaciju Švedske za Euro, a Kujović ga je rado prihvatio.

"Sjajno se osjećam, u Švedskoj sam počeo igrati nogomet kada sam imao pet godina te sam zavolio ovaj sport. Čast mi je što sam zaslužio poziv u reprezentaciju te dobio priliku igrati s najboljim švedskim igračima. Ponosan sam na to", izjavio je Kujović.

Švedska će u grupi E na Euru igrati protiv Belgije, Italije i Republike Irske, tako da neće biti lako ostvariti plasman u drugu fazu.

"Mislim da su favoriti grupe Belgija i Italija. Nama je izuzetno važna utakmica protiv Irske, koju moramo pobijediti. S pobjedom u tom susretu bi nam bilo lakše u dueloma sa Belgijancima i Talijanima", rekao je švedski reprezentativac.

Kao favorite Eura vidi domaćine Francuze.

"Francuska je sigurno favorit jer je domaćin, ali je i Njemačka veoma snažna. Te dvije reprezentacije su uvijek među glavnim kandidatima", smatra Kujović.

On će na Euru imati priliku dijeliti svlačionicu sa Zlatanom Ibrahimovićem,fenomenalnim napadačem svjetske klase.

"Upoznao sam Zlatana, on je definitivno jedan od najboljih igrača svijeta i drago mi je što ću imati priliku biti u istoj ekipi i igrati s njim. Mislim da ću biti na klupi, ali ću spremno čekati svoju priliku, kako bi je što bolje iskoristio kada se ukaže i ostavio dobar utisak", kazao je naš sagovornik.

BiH, Srbija i Crna Gora neće nastupiti na Euru, dok će Hrvatska zaigrati u Francuskoj.

"Iako nisu na Euru, smatram da BiH, Srbija i Crna Gora ipak imaju dobre igrače i dovoljno kvaliteta da zaigraju na EP. Hrvatska je izuzetno snažna, što pokazuju i njihovi plasmani na velika takmičenja", smatra Kujović.

Emiru odlično ide u Norrköpingu, aktuelni je prvak Švedske, a isto namjerava napraviti i ove sezone. Nakon osam kola je prvi na tabeli.

"Želimo nastaviti s dobrim igrama iz prošle sezone, postigli smo odlične rezultate. U novoj sezoni dokazujemo da titula prvaka nije slučajno osvojena. Ide nam dobro, prvi smo na tabeli", rekao je švedski napadač.

Koliko će se zadržati u Norrköpingu, nije poznato.

"Lijepo mi je u Norrköpingu, ali ima zainteresovanih klubova. Ipak, fokusiran sam da igram dobro za klub, kao i za reprezentaciju. Vidjet ćemo šta će biti nakon Eura", završio je Kujović.