Otkrio razloge
0

Emir Janjoš: Razočarao sam se u Norveškoj i prekinuo karijeru

Razgovarao: Dalibor Bošnjak.
Emir Janjoš u dresu FK Sarajevo
Emir Janjoš u dresu FK Sarajevo
Dvadesetpetogodišnji Emir Janjoš karijeru je započeo u FK Sarajevo, gdje je izdvojen kao jedan od najtalentovanijih mladih igrača. Kratak period svoje karijere je proveo na posudbi u Olimpicu, a 2010. godine je prešao u norveški Harstad koji trenutno igra u tamošnjoj Trećoj diviziji. No, ovaj igrač je naglo prekinuo svoju karijeru. S njim smo razgovarali o periodu dok je bio profesionalni fudbaler, kao i o razlozima napuštanja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Dolaziš iz porodice fudbalera, tvoj otac, Mehmed Janjoš, također je bio uspješan fudbaler, a jedno vrijeme i tvoj trener u FK Sarajevo. Koliko je on imao utjecaja na tebe?

Istina je da dolazim iz porodice gdje je glavna tema u kući uvijek fudbal i time se ponosim. Moj otac nije htio mnogo utjecati na mene, ali njegova popularnost je sama po sebi dosta utjecala na mene i moju fudbalsku karijeru.

Dok si igrao za mlađe kategorije FK Sarajevo smatran si velikim talentom. Kakve uspomene nosiš iz tog perioda?

Da, važio sam za veliki talent u našoj zemlji, ali svi dobro znamo da je talent samo dobar početak i da poslije treba puno rada i odricanja da bi se nešto postiglo. Puno me toga veže za taj period, jer sam igrao iz ljubavi, bez ijednog drugog interesa.

Možeš li nam opisati osjećaj kada si debitovao za FK Sarajevo?

To je vrlo teško opisati. Osjećao sam se kao da svi gledaju samo u mene. Imao sam veliku tremu, ali moji saigrači su mi pomogli da se nosim s tim. To je bila utakmica protiv Leotara i moja prva prilika da obučem dres sa najdražim grbom.

Emir u zagrljaju oca Mehmeda (Foto: FKSinfo.com)
Emir u zagrljaju oca Mehmeda (Foto: FKSinfo.com)
Igrači koji su ponikli u ekipi s Koševa uvijek su imali poseban motiv igrati protiv ljutog rivala Željezničara. Šta je vječiti derbi predstavljao za tebe? Možeš li izdvojiti neki koji ti je poseban?

Utakmice sa Željom su nešto posebno. To zaista treba doživjeti, znao sam tri dana pred derbi da nikako ne spavam, po cijelu noć sam zamišljao kako ćemo igrati. Ne bih izdvojio nijedan derbi, jer je svaki po sebi bio poseban.

Koji je tvoj najveći uspjeh sa FK Sarajevo?

To je definitivno bilo igranje u Evropi u dresu mog voljenog kluba i posljednja nesretna utakmica protiv rumunskog Cluja. Samo jedan gol nas je dijelio od prolaska u grupnu fazu Evropske lige. To bi za FK Sarajevo, a i za cijelu državu, bio veliki uspjeh. Nažalost, nismo imali dovoljno sreće.

S kim si se u ekipi najbolje slagao u periodu kada si nastupao za Sarajevo?

Zaista ima mnogo igrača sa kojim sam se slagao i bilo bi vrlo nepošteno nekoga izdvojiti, jer smo svi disali kao jedno biće. Najdraži gol u bordo dresu?

To je bio onaj gol koji sam postigao protiv Posušja iz slobodnog udarca, jer su me, kolo prije, kritikovali sa svih strana. Navođen sam kao krivac što smo izgubili derbi, a to me je mnogo zaboljelo. Na veliku žalost kritičara, postigao sam prelijep gol u Posušju. Uvijek ću se sjećati i gola makazicama koji sam postigao protiv Orašja na Koševu. Pokušao sam zahvatiti loptu i uz malo sreće sam uspio.

Karijeru si 2010. godine nastavio u norveškom Harstadu s kojim si ubrzo prekinuo saradnju, a nakon toga i fudbalsku karijeru. Možeš li nam reći šta se dogodilo nakon odlaska u Norvešku?

U Norvešku sam otišao na nagovor jednog prijatelja koji tamo živi. Tamo sam potpisao trogodišnji ugovor za Harstad koji je tada igrao u drugoj norveškoj ligi. Ali, pojavio se problem u vezi sa mojom radnom dozvolom i nisam mogao ostati u toj zemlji. Mogu reći da mi je tada bilo veoma teško pa sam nakon toga odlučio da više ne igram fudbal.

Još uvijek si u godinama u kojim možeš profesionalno igrati fudbal. Namjeravaš li se vratiti na teren?

Mislim da se neću vraćati, jer je prošlo dosta vremena otkad ne igram. Osim toga, stvari koje se događaju u našem fudbalu me odvlače od povratka na teren. Trofeja za FK Sarajevo nema od 2007. godine. Šta misliš o trenutnoj situaciji u FK Sarajevo?

Da, nažalost nema trofeja, ali i kada smo bili blizu nekog uspjeha, pojedincima u našem gradu to nije odgovaralo i pravili su mnoge prepreke da nas u tome spriječe, to je sve što mogu reći. Novim ljudima u klubu želim puno sreće i da, ako Bog da, titula opet dođe na Koševo. Čime se trenutno baviš i koji su tvoji planovi za budućnost?

Trenutno tražim neki posao u kojem ću opet biti usko vezan za sport, jer je sport nešto što me čini sretnim.

Janjoš je za kraj želio poslati poruku navijačima FK Sarajevo...

Pozdravljam puno sve navijače FK Sarajevo i molim ih da, bez obzira na rezultate, uvijek budu uz naš klub.