Legendarni bh. nogometaš
232

Elvir Baljić: Naš problem je euforija, protiv Iraca trebaju igrati najiskusniji igrači

E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će sutra igrati još jednu u nizu "historijskih utakmica" kada u polufinalu baraža za Euro dočekuje Sjevernu Irsku.

Naši reprezentativci su godinama igrali mnoštvo utakmica koje su iznova i iznova karakterizirane kao "historijske", a jedan od igrača koji su prošli kroz njih je legendarni Elvir Baljić te stoga teško da se može naći bolji sagovornik od njega kada je riječ o utakmici baraža.

"Najvažnije nam je da na teren izađu najiskusniji igrači, ovo su utakmice u kojima trebamo imati i kvalitet i iskustvo jer se radi o najvažnijoj utakmici trenutno", kaže Baljić na početku razgovora za Klix.ba.

"Što se tiče same Sjeverne Irske, oni su nedavno igrali neriješeno s Rumunijom i primili pet golova od Norveške, tako da nisu u najboljoj formi. No, oni imaju igrače koji igraju u engleskoj i škotskoj ligi te se radi o kvalitetnoj reprezentaciji", kaže Baljić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Nekadašnji nogometaš Reala smatra kako će Zmajevi, prije svega, morati fizički parirati protivniku.

"Mi smo kvalitetnija ekipa, ali neće nam biti lako i mislim da ćemo se namučiti jer su oni veoma fizički spremni i ne popuštaju ritam 90 minuta. Ako budemo trčali kao oni, onda će do izražaja doći naš kvalitet jer mi smo tehnički bolja ekipa. U suprotnom ćemo imati velikih problema kao što smo vidjeli u utakmici protiv Poljske kada smo u drugom poluvremenu totalno pali fizički i nismo mogli ništa napraviti", poručuje Baljić i dodaje:

"Vidjet ćemo za šta će se odlučiti selektor Bajević, da li ćemo ih odmah napasti ili igrati strpljivo. Ono što je svima jasno je da treba maksimalno ozbiljno ući u utakmicu, u šta ne sumnjam", kaže Baljić.

Baljić smatra kako ne predstavlja problem to što Pjanić nije u početnoj postavi Barcelone, te što Edin Džeko nije u golgeterskoj formi u Romi na početku sezone.

"Bitno je što se Pjanić vratio jer je on veoma bitan za reprezentaciju. Džeko i on su naši najkvalitetniji igrači i bez njih se ne može bez obzira na to da li i kako igraju u svojim klubovima. Vjerujem da će oni dati maksimum jer i oni znaju koliko je ovo bitna utakmica", govori Baljić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Baljić smatra kako će teren na Grbavici odgovarati našim nogometašima.

"Teren na Grbavici je trenutno u boljem stanju od onog na Bilinom Polju i to je sasvim sigurno prednost za nas, jer mi volimo igrati, težimo pas igri jer imamo tehnički jake igrače. No, jasno je i da nam nedostaju navijači, šteta što neće biti pune tribine, jer svi znamo koliku podršku oni pružaju na utakmicama", ističe Baljić.

Baljić je odigrao mnogo "historijskih utakmica", a prije svake od njih bosanskohercegovačka javnost je očekivala velike stvari te se nakon neuspjeha euforija pretvarala u veliku depresiju.

"Naš problem je što uvijek pravimo euforiju i to utječe na igrače psihički. Veoma je teško prije utakmice u glavi praviti rezultate i misliti da ćemo se sigurno plasirati dalje. No, vjerujem da će igrači to ostaviti sa strane i fokusirati se na igru i dati maksimum", rekao je Baljić.

Baljić je od oktobra 2018. do marta 2019. godine bio trener Tuzla Cityja te je nakon 12 utakmica napustio klub. Kako kaže, ima divne uspomene na taj period trenerske karijere.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Bio sam, prije svega, sretan što sam došao u BiH da radim. Bilo mi je interesantno da vidim na kakvom nivou je Premijer liga BiH iz prve ruke. Imao sam odličnu saradnju s upravom i igračima, ali smo imali nesreću što nas je 'potrefio' težak raspored u drugom dijelu prvenstva, a malo smo i oštećeni sa sudijske strane i nakon loših rezultata u razgovoru s upravom smo zaključili da je ekipi potrebna promjena na klupi, tako da smo se rastali na prijateljski način. Na kraju nam je nedostajalo samo dva boda za Evropu i mislim da to nije neuspjeh za ipak jedan manji bh. klub. Želim Tuzla Cityju puno sreće i ove sezone", rekao je Baljić koji je trenutno bez angažmana.

"Tursko prvenstvo je tek počelo i siguran sam da će u ovih nekoliko kola biti nekih smjena trenera, tako da se uvijek nadam da će biti posla i za mene. Prije dvije sedmice sam bio jedan od kandidata za trenera Konyaspora, ali su oni zaposlili nekadašnjeg trenera Fenerbahčea Ismaila Kartala. Nadam se da će u narednih nekoliko kola biti prilike da postanem trener neke ekipe, a do tada uživam u životu u Istanbulu", kaže Baljić koji je odnedavno angažovan i na TV stanici Nova BH kao stručni komentator.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Zadovoljstvo mi je raditi taj posao, ali nisam 'početnik' jer već sam ranije u Turskoj bio u ulozi komentatora. Veoma mi je lijepo što mogu pratiti našu reprezentaciju i ovo je za mene jedno novo iskustvo", govori Baljić te dodaje kako je svjestan da se radi o poslu koji je podložan kritikama.

"Iskreno, nikada nisam pratio komentare ljudi, ni pozitivne ni negativne. To nisam radio ni kao igrač. Ja svoj posao pokušavam raditi najbolje što mogu i svjestan sam da će uvijek biti i pozitivnih i negativnih komentara", rekao je za kraj razgovora Elvir Baljić.