U subotu u 8:15 sati
10

Eliud Kipchoge pokušava ući u historiju, cilj mu je istrčati maraton ispod dva sata

E. B.
Najbolji maratonac svijeta Eliud Kipchoge pokušat će u subotu ujutro ući u historiju i postati prvi čovjek koji je istrčao maraton ispod dva sata.

Tridesetčetverogodišnji Kenijac će u subotu u 8:15 sati ujutro u Beču krenuti u borbu s vremenom i ulazak u historiju na eventu pod nazivom INEOS 1:59 Challenge.

Aktuelni olimpijski rekorder i najbolji maratonac u historiji će u Beču imati sve uslove da probije magičnu granicu od dva sata.

Trčat će po ravnoj stazi na bečkom parku Prateru, imat će pacemakere koji će se smjenjivati naizmjenično a među kojima su velika imena poput Bernarda Lagata i Paula Chelimoa, no upravo zbog toga njegov rezultat neće postati zvaničan, te će Međunarodna atletska federacija (IAAF) kao zvanično najbrže vrijeme u historiji i dalje držati 2:01:39 koje je ostvario upravo Kipchoge u Berlinu prošle godine.

Kipchoge je već jednom pokušao istrčati 42 kilometra i 195 metara ispod dva sata na sličnom eventu 2017. godine, no nije u tome uspio jer je kroz cilj prošao s vremenom 2:00:25, no IAAF nije priznavala ni taj rezultat kao zvaničan zbog specifičnih uslova u kojima je Kipchoge trčao.

"Ovo radim zbog ulaska u historiju, zbog toga što želim ostaviti nešto iza sebe. Želim biti inspiracija ljudima", poručio je Kipchoge.

Utrku i pokušaj Kipchogevoog ulaska u historiju možete pogledati uživo u priloženom videu.