Nogomet
58

Elita regionalnog fudbala na Simposaru: Regionalna liga, da ili ne?

Piše: O. T.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na četvrtom Međunarodnom sportskom simpoziju Simposar danas je u Hotelu Evropa u Sarajevu održan okrugli sto o temi: Regionalna liga u fudbalu, da ili ne?

Svi učesnici su se složili da bi osnivanjem regionalne lige kvalitet fudbala vjerovatno napredovao, da bi se povećala posjećenost na stadionima i prisutnost sponzora, ali isto tako svima je jasno da ulaze u nedovoljno ispitano područje.

Stoga je Ivica Osim u svom uvodnom govoru poručio da bi se sprovođenjem ideje u djelo najbolje vidjelo šta se može uraditi.

"Pričamo, a niko ništa ne pokušava. Što se mene tiče, ja bih ovo napravio jučer, a ne danas. I malo bih proširio ovu priču i na Tursku i Grčku", kazao je popularni Švabo s kojim su se najviše složili bivši reprezentativac naše zemlje Elvir Bolić, organizator Simposara Sabahudin Topalbećirević i generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović.

Najmanje nade u ovakav projekt ima Dragan Džajić koji smatra da regija nije dovoljno zrela da bi se pokrenula ova ideja.

"Priznajem da bi kvalitet bio bolji, ali za sve drugo mislim da ne postoje uslovi. Bojim se da do realizacije neće doći", kazao je jedan od najboljih igrača u historiji bivše Jugoslavije.

Splićane Zdravka Reića, novinara Slobodne Dalmacije, i Dragana Pavića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Hajduka, najviše je brinulo kako riješiti problem sa navijačima.

"Nismo u stanju riješiti te probleme u našim državama, a mislim da je još nezgodnije to riješiti na nivou regije, bez obzira na to šta bismo mi željeli. Navijači su postali akteri fudbala i teško se može protiv njih. Hajduku se zbog navijača čini tolika šteta i ja sam pisao o tome, pa sam sada napadnut", kazao je Reić.

Njegov sugrađanin Pavić je napomenuo da regionalne lige u drugim sportovima već postoje, ali da je fudbal specifičan i zahtijeva posebne analize, s čim su se složili bivši trener Hajduka Stanko Poklepović i trener-konsultant švedskog fudbalskog saveza Zlatan Nalić.

Čelnici sarajevskih velikana Sarajeva i Željezničara Dino Selimović i Mirsad Šiljak su također bili učesnici diskusije. Dok je Selimović napominjao da je nemoguće pokrenuti ligu koju čine zemlje bivše Jugoslavije, ali da je moguće pokrenuti kup u kojem će se takmičiti zemlje koje ne uspijevaju ostvariti plasman u Ligu prvaka ili Evropsku ligu, Šiljak je istakao da je najveći problem politika koja nije spremna pratiti takav projekat.

Najkonkretnije argumente čuli smo od generalnog sekretara NS BiH Jasmina Bakovića koji je kazao da su fudbalski savezi zemalja bivše Jugoslavije već imali dva sastanka i da je tema osnivanja regionalne lige već dugo u razmatranju, ali da je još mnogo posla pred savezima. Najviše se istakao Fudbalski savez Makedonije koji je iznio idejni plan o kojem se najviše diskutovalo.