Nogomet
5

El Pais: Messijeve humanitarne utakmice bile paravan za pranje novca?

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Ime jednog od najboljih svjetskih nogometaša Lionela Messija ponovno se našlo usred navodne finansijske afere o kojoj je u srijedu izvijestio španski dnevni list El Pais.

Nakon što je prošle godine platio deset miliona eura kako bi nadoknadio štetu koju je napravio španskom poreznom sistemu, Barcelonin nogometaš sada je navodno upleten u istragu o pranju novca i dilanju droge.

Sporna je, tvrdi El Pais, serija humanitarnih utakmica nazvanih "Messi i prijatelji protiv ostatka svijeta" koje su odigrane 2012. i 2013. godine.

Sumnja se da su te utakmice poslužile kao paravan za operaciju pranja novca u čak osam svjetskih zemalja, odnosno samostalnih teritorija - SAD-u, Panami, Islandu, Kolumbiji, Peruu, Argentini, Španiji, Hong Kongu i poreznom raju Curaçau. Postoji i mogućnost, navodi spomenuti dnevnik, da je novac opran u sklopu razrađene operacije trgovine drogom.

Messijev otac i savjetnik Jorge sve je demantirao u izjavi za La Red.

"Takve se optužbe uvijek pojavljuju u tačno određeno vrijeme, samo kako bi privukle pažnju. Sve su to laži", poručio je Jorge Messi.