Nogomet
0

Ekvatorijalna Gvineja bolja od Libije na startu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Utakmicom sudomaćina Ekvatorijalne Gvineje i Libije u Bati započelo je 28. izdanje Afričkog kupa nacija, kontinentalne smotre najboljih nogometnih reprezentacija.

U najvećem gradu Ekvatorijalne Gvineje slavila je domaća reprezentacija golom nekadašnjeg napadača madridskog Reala Javiera Balboe iz 86. minute.

Nakon sjajne lopte u prostor od strane Danela Ekeda Balboa se sjurio prema suparničkom golu i u situaciji jedan na jedan sigurno realizirao stopostotnu priliku podigavši loptu preko istrčalog golmana Samira Abouda.

Balboa je boje Reala branio između 2006. i 2008. godine i u tom je periodu skupio sedam prvenstvenih nastupa za "kraljevski klub" i postigao pritom jedan gol. Trenutno brani boje portugalske Beire Mar.

Libija je nakon primljenog gola imala veliku priliku za izjednačenje preko Jamala Mohameda, ali je golman Danilo uspio zaustaviti njegov udarac.

Do kraja se rezultat nije mijenjao i reprezentacija ove srednjeafričke države ostvarila je svoju premijernu pobjedu na kontinentalnoj smotri i tako postala bogatija za milion američkih dolara koje im je obećao sin državnog predsjednika Obianga Ngueme u slučaju pobjede. Afrički kup nacija, 1. kolo, grupa A:

Ekvatorijalna Gvineja – Libija 1-0 (Balboa 86)