Nogomet
11

Ekstravagantni Van Gaal: Kung fu skok, pozdrav ženama u Minhenu, hirovito napuštanje studija...

Klix.ba
Louis Van Gaal ne miruje. Od Ajaxa do Manchester Uniteda, gdje god bio, sa sobom donosi energiju, plahoviti temperament, zabavu... Da to dokaže potrudio se u derbiju 27. kola Premiershipa u kojem je Manchester United rezultatom 3:2 savladao Arsenal.

Dok su igrači na terenu odmjeravali snage, Van Gaal je pored aut-linije zabavio prisutne kada je teatralno pao ispred četvrtog sudije meča. Pad je bio u znak protesta pošto je smatra da je Arsenalu dosuđen faul nakon simuliranja.

Takav potez podsjetio je na neke prethodne ekscese holandskog stručnjaka. U finalu Lige prvaka 1995. godine izrevoltiran startom igrača Milana Marcela Desaillyja nad igračem Ajaxa, Van Gaal je demonstrirao sudiji o čemu se zapravo radilo. Podsjećanja radi, Ajax je slavio golom Kluiverta.

Za vrijeme boravka u AZ Aalkmaru u periodu od 2005. do 2009. godine Van Gaal je u posljednjoj sezoni osvojio titulu, a onda je otišao u Bayern Minhen. Prije početka nove sezone pozvan je da gostuje na holandskoj televiziji Sport1 gdje je hirovito napustio studio nakon što je komentator kazao da on neće analizirati utakmice. Međutim, kasnije se ispostavilo da je sve to izrežirano u cilju reklame za narednu rundu Lige prvaka. Naime, iz televizije Sport1 su željeli napraviti neku šalu, ali da gledatelji ne znaju za to. Pitali su Van Gaala da li je spreman to učiniti i dobili su potvrdan odgovor iako nisu očekivali da će on pristati.

Pravi šou napravio je nakon osvojene titule Bundeslige sa Bayernom u sezoni 2009/10. Na slavlju u Minhenu poručio je hiljadama navijača: "Prije svega, vidio sam mnogo žena ovdje. I mnogo majki. Veliki poljubac za sve njih od trenera šampiona Njemačke", a onda je nastavio sa svojim stand-up nastupom.

Na kraju prošle sezone na ceremoniji Manchester Uniteda gdje se bira najbolji igrač sezone Van Gaal je šaljivo udario svog pomoćnika i legendu Manchester Uniteda Ryana Giggsa.

Tokom jedne press konferencije u ovoj sezoni Van Gaal je kazao da navijači njegovim igračima pjevaju: "Armija Louisa Van Gaala". Tako su jedne prilike navijači tražili da Van Gaal pored stadiona sam pokrene to navijanje. Nisu ostali uskraćeni...

Manchester United je na ljeto 2014. godine svoje pripreme obavio u Sjedinjenim američkim državama gdje su snimljeni videozapisi sa treninga Crvenih đavola. Ostalo je upečatljivo kako je na jednom od treninga zagrlio Waynea Rooneya nakon što je ovaj uputio centaršut na način koji je Van Gaal to tražio.

I naravno, tu je nezaboravni govor Van Gaala na kraju prošle sezone na ceremoniji Manchester Uniteda. Tada je govorio da je United na dobrom putu da osvoji titulu...